Hlavní obsah

TOP FOTBAL: Příběh slavné písně You'll Never Walk Alone. Legendární hymna Liverpoolu zazní i dnes v přímém přenosu Televize Seznam

Dovede legendární klubová hymna Liverpool k výhře proti Bournemouthu? Sledujte dnes od 15:30 na Televizi Seznam.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Liverpool svádí v letošní sezoně tuhý boj o titul v Premier League především s Manchesterem City. Kádry obou rivalů jsou prakticky vyrovnané, v čem mají ale Reds jednoznačně navrch, je fanouškovská podpora. Klenotem příznivců klubu z Anfield Road je pak legendární klubová hymna.

Článek

You'll Never Walk Alone. Ikonickou hymnou přivádí na Anfield Road fanoušci hráče před každým zápasem a jde pravděpodobně o nejslavnější fotbalovou písničku na světě. Jen málokdo přitom ví, že původně vznikla tisíce kilometrů od Liverpoolu. Jak se tedy skladba stala tak neoddělitelnou součástí klubové identity?

Málokdo ví, že píseň poprvé zazněla na americké Broadwayi v muzikálu Carousel v roce 1945. Později ji přezpívala i celá řada hudebních hvězd v čele s Frankem Sinatrou nebo Johnnym Cashem. Takto zněla skladba v podání Claramae Turner:

Největší úspěch však měla verze ze šedesátých let v podání liverpoolské kapely Gerry and The Pacemakers, která se na celé čtyři týdny vyšplhala do čela hudebních hitparád. Právě v té době si ji přivlastnili i fanoušci Liverpoolu. První důkazy o tom, že se píseň zpívá na stadionu Liverpoolu, poskytují televizní záběry z finále FA Cupu v roce 1965. Později si ji jako klubovou hymnu převzali i fanoušci Celticu Glasgow nebo Borussie Dortmund. Největší kouzlo má však skladba v podání fanoušků z legendární tribuny The Cop.

Liverpool čeká v závěru sezony tuhá bitva o titul v Premier League. Fanoušci Reds na něj čekají od roku 1990, jejich vztah ke klubu tím však rozhodně netrpí. A právě podpora příznivců na Anfieldu by mohla být v napínavém finiši anglické ligy jedním z klíčových aspektů, který by mohl Kloppovým svěřencům pomoct. You'll Never Walk Alone zazní i dnes.

Liverpool vyzve na domácí půdě desátý Bournemouth a vy můžete být díky přímému přenosu Televize Seznam u toho. Předzápasové studio začíná v 15:30, jeho moderátorem bude Jiří Hošek a v rolích expertů ve studiu se představí Jaroslav Hřebík a Luděk Mádl.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledovat nás můžete také na Facebooku.

Reklama

Doporučované