Hlavní obsah

Top Fotbal: V Itálii kraluje Juventus. V Lize mistrů ale Staré dámě nepomohl ani Ronaldo

Top Fotbal o uplynulé sezoně v Itálii.Video: Viktor Kábele, DIGI Sport

 

Reklama

V Itálii skončila nejvyšší soutěž nejpozději ze všech top soutěží. Přesto však mistr Serie A byl znám nejdříve. Juventus obhájil titul už posedmé za sebou a od sezony 2011/12, kdy překazil obhajobu AC Milánu, se v Itálii nenašel jiný klub, který by se Staré dámě vyrovnal. Bianconeri tak v druhé dekádě tohoto století získali 8 titulů z 10 možných.

Článek

V Evropě to ale se Starou dámou tak slavné nebylo. Do finále nejprestižnější soutěže se Juve dostalo od roku 2003, kdy prohrálo na penalty s AC Milán, pouze dvakrát. V roce 2015 ho zastavila Barcelona, o dva roky později pak její rival Real Madrid. Možná právě proto klub angažoval kata Juventusu z minulých sezon, Cristiana Ronalda.

Expert na Ligu mistrů CR7 ale Juventus k ušaté trofeji nedotlačil. Juventus tentokrát nestačil ve čtvrtfinále na Ajax a v domácím poháru ve stejné fázi nestačil na Atalantu. Kouč Massimiliano Allegri se tak i přes další obhájený titul nedohodl na další spolupráci a u týmu po sezoně skončil. V zahraničních médiích se už spekuluje o nástupci, po odmítnutí ze strany Pepa Guardioly by se jím mohl stát současný kouč Chelsea Maurizio Sarri. Jasno by mělo být po finále Evropské ligy, kde se Sarriho Chelsea utká s Arsenalem.

Do Ligy mistrů se kromě Staré dámy a Neapole probojovala i Atalanta Bergamo. Na svém hřišti porazila Sassuolo 3:1 a nejprestižnější soutěž si zahraje poprvé ve své historii. V dramatickém závěru sezony i posledního kola pak nakonec byli štastnější fanoušci modrého z milánských celků. Inter totiž zvládl proti Empoli vstřelit v 81. minutě gól na 2:1 a o bod tak předstihl své červené rivaly. Těm nepomohla ani výhra na hřišti SPAL Ferrara 3:2. Evropská liga tak čeká právě na AC a na oba římské celky. AS postoupilo z 6. místa, Lazio sice skončilo 8., ale účast si vybojovalo výhrou ve finále poháru, kde porazilo Atalantu 2:0.

CR7 a česká stopa v Itálii

Sám velký Cristiano ale nemusí považovat tuto sezonu za neúspěšnou. Ocenění hráče sezony získal už během své první sezony v Serii A. Na nejlepšího střelce v této sezoně nedosáhl, toto ocenění bral Fabio Quagliarella, přesto však Ronaldo dosáhl v kariéře dalšího milníku a další osobní úspěch. K tomu se počítá i zisk domácího titulu a na začátku sezony i zisk Supercoppy neboli Italského superpoháru, kde Juventus zvítězil nad AC Milán 1:0 právě gólem „CR sedmičky”.

Z českých fotbalistů dostala v Itálii v uplynulé sezoně nejvíce příležitostí dvojice Patrik Schick a Jakub Jankto. Odchovanec Sparty zakončil ročník v dresu AS Řím se 24 zápasy a třemi góly a produkt akademie Slavie odehrál ještě o zápas více. Ladislavu Krejčímu v Bologni se tolik nedařilo. Dalšímu z odchovanců Sparty nepomohla ani výměna trenéra, Krejčí sice nastoupil do osmnácti zápasů, ale kompletní porci devadesáti minut dostal pouze třikrát. Stoperská naděje ve službách milánského AC Stefan Simič strávil jarní část sezony na hostování ve Frosinone, ovšem i vinou zranění nenaskočil ani na minutku. Podobně smolnou sezonu zažíval i Antonín Barák, toho stále trápí dlouhodobé problémy s páteří, a letos tak stihl v dresu Udine jen 8 zápasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované