Hlavní obsah

Top Gun Karly Šlechtové: Mohu to odpálit? Červený knoflík mám s sebou

Reportér Seznamu vyrazil s ministryní obrany na základnu.Video: Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak těžkou bombu to unese? Reportér Seznamu vyrazil s ministryní obrany na základnu za piloty a vrtulníky.

Článek

Když Karla Šlechtová ještě jako ministryně pro místní rozvoj v Sobotkově vládě řešila zákon o pohřebnictví, měla ve své kanceláři dvě rakve. Když měla rozhodnout o dotaci pro brněnský automotodrom, musela si na startu udělat „selfíčko“ s motocyklovým šampionem Valentino Rossim.

Teď má čtyřicetiletá politička z hnutí ANO v Babišově kabinetu na starosti obranu - a se svým zápalem se ujala armády.

Takže jako ministryně obrany slibuje desítky miliard korun na pořízení nových zbraní a nejrůznější techniky. Než ale vojákům něco koupí, musí osobně potěžkat všechny zbraně, promluvit s elitními piloty, prolézt skrz na skrz vrtulníky - zkrátka navštívit řadu základen.

Ostatně sama ministryně se svým neobvyklým stylem ráda chlubí. Říká, že na obranu vlétla jako „vichřice“, že má „koule větší než většina generálů“ a že u sebe neustále nosí jakési „červené tlačítko“.

Problém je, že nápady nové ministryně překvapují generály a ona sama jim příliš nedůvěřuje.

„Jsem ministryně obrany, a pokud se mají dělat velké nákupy techniky, které stojí miliardy, nebudu zadávat něco, o čem se domnívám, že není v podstatě sdělováno dle pravdy. Proto jsem si na místě ověřila poslední verze specifikace,“ vysvětlovala ministryně Šlechtová na vrtulníkové základně v Náměšti.

Nedůvěra je vzájemná.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který teď v dubnu ve funkci končí, dokonce na nedávném setkání poslanců branného výboru s vedením armády prohlásil, že „laická a nezasvěcená vyjádření možná vytvářejí líbivé novinové titulky, ale armádu mohou zavést do slepé uličky“.

Šlechtovou přímo nejmenoval, ale každý v sále pochopil, na koho míří.

„Tohle je problém paní ministryně - ona tam přišla velet. Ale velet mají vojáci. Ministři jim mají vytvářet podmínky, aby měli dostatek peněz, probíhaly transparentní nákupy zbraní a existovala dlouhodobá vize. Jinak nemůže fungovat chemie mezi ministrem a generálním štábem,“ říká předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová z ODS.

František Šulc, vojenský expert a šéfporadce bývalého ministra obrany Alexandra Vondry, nejvíc vytýká Šlechtové, že nerespektuje dlouhodobou koncepci armády.

„Zatím od ní slyšíme jenom představy, co by se dalo, co by se nedalo, horečné změny toho, co bylo předtím. To je o tom, že každý člověk při nástupu do čela Ministerstva obrany by měl nejprve s pokorou naslouchat, číst koncepce. A nikoliv hned projektovat svoje představy,“ uvedl Šulc.

Reklama

Doporučované