Hlavní obsah

TOP sportovci roku 2018: Muslim, kterého miluje (nejen) Anglie, Ledecká i letecký rychlík Šonka

Ester Ledecká na olympiádě v Pchjongčchangu nebyla jediným českým sportovcem, který se dostal do historických tabulek.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rok ve znamení zimních olympijských her a mistrovství světa ve fotbale. A také úspěšný rok pro české sportovce, ať už se spouštěli ze svahu dolů, létali ve výškách nebo naopak do výšek šplhali. Vybrali jsme ty, jejichž jména letos nejvíce rezonovala.

Článek

Ester Ledecká

Od třiadvacetileté Češky se na olympiádě v Jižní Koreji úspěch čekal, ale především ve snowboardingu. Jenže sportovkyně v kombinéze navržené svým bratrem Jonášem ovládla jak paralelní obří slalom na snowboardu, tak superobří slalom v alpském lyžování.

Ledecká se tak stala druhou olympioničkou, která zvítězila ve dvou různých sportech. Svěřenkyně bratrů Banků plánuje v obou sportech pokračovat. Časem se ale přeci jen dá očekávat, že Ledecká upřednostní prestižnější alpské lyžování.

Ledecká visí mezi lyžařskými hvězdami. Je super, že mě registrují, pořád se ale stydím, říká.Video: Sport.cz/Jarmila Bastlová

Geraint Thomas

Velšan, který byl dlouhé roky ve stínu slavnějšího týmového kolegy Chrise Frooma, se letos konečně dočkal triumfu na Tour de France. Dříč britského Teamu Sky získal žlutý trikot pro lídra závodu v jedenácté etapě a zdárně ho přivezl až na Champs-Élysées, ačkoli favoritem týmu byl zmiňovaný Froome. Kromě celkového vítězství si Thomas připsal i dva etapové triumfy a pro britskou stáj znamenalo jeho vítězství už čtvrtý titul z Tour de France v řadě.

Připomeňte si: Vítěz Tour de France Geraint Thomas v rozhovoru o Staré dámě i dalších plánech. (Video: AP)Video: Lucie Hrdličková, AP, Seznam Zprávy

České tenistky

Závěr roku patřil tenisu. Češky se opět dostaly do finále Fed Cupu. A dokázaly ho vyhrát už pošesté za posledních osm let. Finále pak výběr Petra Pály zvládl bez trojice hvězd, které měly podíl na pěti předešlých titulech. Petru Kvitovou na kurt nepustilo nachlazení a Karolína Plíšková vypadla z nominace kvůli zranění. Hrdinkou finále se stala Kateřina Siniaková. V zaplněné O2 aréně získala dva body. Poslední vítězný bod získala v napínavé bitvě, která trvala necelé čtyři hodiny.

Cristiano Ronaldo

Rodák z portugalského ostrova Madeira letos po devíti sezónách vyměnil „Bílý balet” za „Starou dámu”. Juventus Turín za něj Realu Madrid zaplatil v přepočtu více než 2,5 miliardy korun. Ronaldo tak střílí góly už ve třetí elitní evropské lize. Po anglické Premier League a španělské Primera División úřaduje v italské Serii A, kde stihl během prvních šestnácti zápasů vstřelit deset gólů, což je klubový rekord.

Držitel pěti zlatých míčů teď ale také čelí podezření ze znásilnění, ozvaly se už čtyři ženy. Ronaldo obvinění odmítá, případem se zabývá nevadský soud. Kauzu bedlivě sledují největší sponzoři. Sportovní gigant Nike zatím vyčkává, ale autoři hry FIFA Electronic Arts už odstranili Ronaldovu tvář ze svých sociálních sítí.

Jaká je kondička Christiana Ronalda? Napoví přiložené video.Video: David Janeczek, AP

Adam Ondra

„Čarodějův učeň”, jak je českému lezci přezdíváno, sbírá poslední roky samé úspěchy. Loni se Ondra stal prvním lezcem na světě, který přelezl cestu obtížnosti 9c v norském Flatangeru, letos překonal nejtěžší cestu celého Balkánu Stone Butterfly. K tomu přidal dvě stříbrné medaile z MS v lezení na obtížnost a v olympijské kombinaci. Ondra také letos převzal Cenu Gutha-Jarkovského, která se uděluje za nejlepší sportovní výkon uplynulého roku.

Aktuálně je český lezec v Chile, kam odcestoval po neúspěšném zdolání stěny Salathé v Yosemitském národním parku. Ale i zde má Ondra rekord, v roce 2016 tady v rekordním čase vylezl stěnu El Capitan. Téměř kilometrový úsek zdolal za osm dní, čímž překonal rekord o neuvěřitelných jedenáct dní.

Rozhovor s Adamem Ondrou: O lezení i soukromém životě.Video: Seznam Zprávy

Mohamed Salah

Egypťan, díky kterému fanoušci zpívají o muslimech bez nenávisti, to je útočník Mohamed Salah. V Anglii začínal v londýnské Chelsea, tam ale nedostal příliš prostoru, a když se na britské ostrovy po epizodě v italské lize vrátil, oblékal už červený dres Liverpoolu. Zdejší fanoušky si podmanil nejen svými výkony ale i vystupováním.

Salah, hluboce věřící muslim, tak zároveň nevědomky zlepšuje obraz muslimské menšiny v Británii. Svědčit o tom může popěvek, který zaznívá po každém jeho gólu. „If he scores another few then I’ll be Muslim too!” zpívají liverpoolští fanoušci, tedy „Když dá ještě pár gólů, také se také stanu muslimem”.

Zklamání ale zažil jak ve finále Ligy mistrů, kde se zranil, tak na MS v Rusku. Tam tým „Egyptského krále” vypadl už v základní skupině.

Připomeňte si: Jak se Mohamed Salah stal v Anglii hráčem roku.Video: Josef Mačí, Profimedia.cz, AP

Conor McGregor

Původním povoláním instalatér je momentálně asi největší hvězdou bojových sportů, konkrétně MMA (smíšená bojová umění). Irský rodák má aktuální bilanci 21 vítězství a 4 porážky, ta poslední byla zároveň zápasem s nejvyšší návštěvou a výdělkem v historii MMA.

Souboj proti dosud neporaženému ruskému bojovníkovi Chabibu Nurmagomedovi, který znamenal pro McGregora návrat do klece po dvou letech, byl emotivním návratem na scénu. Po konci ostře sledovaného zápasu se Nurmagomedov nechal vyprovokovat a napadl jednoho ze soupeřových týmových parťáků, naopak jeden z kolegů vítězného Rusa napadl k němu zády otočeného McGregora. „Bitvu jsme prohráli, ale válka pokračuje”, reagoval Ir.

Foto: Profimedia.cz

Conor McGregor po své prohře s Nurmagomedovem.

David Pastrňák

„Pasta”, jak se českému talentu přezdívá, zažil v NHL životní sezónu. Během 82 zápasů si havířovský rodák připsal 80 bodů a i díky němu se jeho Boston probojoval do play-off. Český útočník řádil i tam, za dvanáct zápasů stihl dvacet bodů a byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu v play-off.

Pastrňák navíc obhájil prvenství ve Zlaté hokejce a stále je nejmladším vítězem této ankety. Forma „Pastovi” vydržela i do této sezóny, v prvních 23 zápasech bodoval celkem šestadvacekrát a je suverénně prvním v tabulce bodování mezi Čechy.

Připomeňte si: Jak David Pastrňák obhájil Zlatou hokejku.Video: Adam Sušovský, Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

Washington Capitals

Alexandr Ovečkin se letos konečně dočkal. Se svým Washingtonem se mu podařilo získat slavný Stanley Cup – vůbec první pro tým z hlavního města USA. Jako kapitán měl v týmu hned dva české hráče, kteří mu na cestě za nejslavnější sportovní trofejí světa pomáhali. Michal Kempný a Jakub Vrána mají od letošní sezony svá jména na Stanley Cupu navždy vyryta. Vrána navíc nádherným gólem otevřel skóre posledního vítězného zápasu sezony.

Nejslavnější hokejová trofej světa, Stanley Cup, se tak po třech letech znovu podíval do České republiky.

Jakub Vrána o zisku Stanley Cupu a sezoně s Alexanderem Ovečkinem.Video: Adam Sušovský

Martin Šonka

Akrobatický letec a bývalý armádní bojový pilot letos vyhrál, co šlo. V Red Bull Air Race, mistrovství světa v akrobatickém létání, kde Šonka závodí od roku 2010, zvítězil ve čtyřech závodech a celý šampionát ovládl. Ačkoli do finálního závodu v americkém Forth Worth vstupoval se ztrátou pět bodů na domácího letce Gouliana, porazil jak Američana, tak později dotahujícího Australana Halla a oslavil první celkové vítězství v kariéře a druhé stupně vítězů v řadě.

Letecké drama rozhodly tři desetiny sekundy. Takto si Šonka v Texasu doletěl pro titul mistra světa.Video: Jakub Burian

Reklama

Související témata:

Doporučované