Hlavní obsah

Podpisy pro Topolánka. Desítka politiků vysílá někdejšího premiéra proti Zemanovi

Expremiér Mirek Topolánek jde do prezidentských voleb.

 

Reklama

Někdejšího premiéra za ODS Topolánka podpořilo nejméně deset senátorů.

Článek

Nejpřekvapivější jméno v dosavadních debatách o tom, kdo může vystřídat Miloše Zemana na Pražském hradě - někdejší premiér Mirek Topolánek. Ten získal dostatečnou podporu mezi senátory, aby se mohl pustit do prezidentské volby naplno.

O tom, že Topolánek má podporu senátorů, informoval jako první server Aktuálně.cz, který citoval senátora ODS Tomáše Grulicha.

„Na úterý jsem svolal tiskovou konferenci, pak teprve začnu organizovat mediální výstupy,” napsal Mirek Topolánek v SMS zprávě redakci Seznam Zprávy, aniž potvrdil, nebo vyvrátil, že už má podpisy senátorů jisté.

Topolánek své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné situací po volbách do Sněmovny a spojenectvím Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše, který byl pověřen sestavením vlády bez zajištění parlamentní většiny.

Vítěz parlamentních voleb Andrej Babiš Topolánka v reakci na jeho ohlášenou kandidaturu označil za nejvíce zkorumpovaného politika a za aroganci fakt, že se o prezidentský post vůbec uchází.

Topolánkovo rozhodnutí uvítali zástupci pravicových stran, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se v reakci pro ČTK omezil pouze na uznání Topolánkova práva kandidovat.

„Teď nás bude zachraňovat, podle svých slov před Zemanem, Mirek Topolánek, další bývalý premiér,” uvedl v reakci prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Topolánek už není členem ODS. Nechce kandidovat za nějaký subjekt ani s podporou nějakého subjektu.

Topolánek doplnil devět kandidátů, kteří už předložili nebo ohlásili odevzdání řádné nominace pro lednovou volbu hlavy státu. Mandát chce obhájit prezident Miloš Zeman, jemuž Topolánek přes média kandidaturu rozmlouval kvůli jeho zdravotnímu stavu. Mezi favority bývají řazeni i bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček.

Poslaneckou nominaci odevzdali bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Se senátorskou nominací kandidují bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer. Kandidátní listinu s podporou poslanců podal podle Ministerstva vnitra ještě jeden uchazeč, jeho jméno zatím nebylo ministerstvem zveřejněno.

Reklama

Doporučované