Hlavní obsah

Topolánek: Václav Klaus mladší patří jinam, Fiala by se za něj neměl omlouvat

Rozhovor s bývalým českým premiérem Mirkem Topolánkem: O ODS, Václavu Klausovi mladším, NATO i diplomacii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O české politice za jeho vlády i dnes, o příklonu k Číně a nečitelnosti pro zahraniční partnery. Koho považuje za enfant terrible Občanské demokratické strany? Hostem rozhovoru ve Večerních zprávách Televize Seznam byl bývalý premiér Mirek Topolánek.

Článek

Hrad ho nepozval na dnešní oslavu dvacátého výročí vstupu do NATO, přitom v upevňování aliančních vztahů sehrál významnou roli, zakládal Euroatlantickou radu, aktivně se zasazoval o umístění radaru Spojených států v Brdech. „Je to pikantní, ale nebyl jsem sám, koho škrtli. Zapadá to do hradní politiky – některé lidi ostrakizovat,” okomentoval nepozvání bývalý český premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Pochvalná slova pro prezidenta Miloše Zemana ale našel: „Jsem rád, že prezident vzal tuto událost vážně, když jinak naši zahraniční politiku otáčí jinam,” uvedl ve zjevné narážce na sympatie hlavy státu k Rusku a Číně.

Kromě oslav výročí vstupu do Severoatlantické aliance Topolánek okomentoval i nedávný úspěch české diplomacie – návštěvu premiéra Andreje Babiše ve Spojených státech, kde se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

„Je dobře, že byl Andrej Babiš v Bílém domě, i když jsme byli poslední z okolních zemí a bylo to z naší strany trochu vynucené,” glosoval Topolánek.

Andrej Babiš se podle něj předhání s Milošem Zemanem, což si ale Česká republika nemůže dovolit.

Benevolence vůči situaci v Číně a zaklínání se obchodními vztahy nás posunuje na východ, míní bývalý český premiér za ODS. Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD si ovšem podle něj nevede špatně. „Dělá Brusel a Německo, na sociálního demokrata dobrý,” zavtipkoval při rozhovoru Topolánek.

Vážněji už dodal, že česká zahraniční rétorika zní jako sbor sólistů, v době jeho vlády jsme podle něj byli pro zahraniční partnery čitelnější. „Za Klausem jsme na Hrad také chodili v sestavě, kterou nemusel. Alexandr Vondra, Mirek Topolánek a Karel Schwarzenberg, to nebyl jeho šálek kávy, přesto jsme byli schopní koordinovat naši zahraniční politiku.”

Jak si aktuálně stojí ODS a nepoškozuje u voličů její obraz Václav Klaus mladší nebo Alexandra Udženija? První místopředsedkyně na sebe nedávno upozornila účastí na oslavě majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa, byť si strana vystavila v jeho pořadech stopku poté, co Soukup oznámil založení politického hnutí.

„Jako první místopředsedkyně na tu akci jít neměla, ODS setkání se Soukupem rozhodně neprospělo,” myslí si Topolánek.

O Václavu Klausovi mladším se vyjádřil jako o enfant terrible Občanské demokratické strany. Ten na sebe nejnověji upozornil výrokem ve Sněmovně, ve kterém přirovnal přirovnal přijímání zákonů kvůli Evropské unii k židovským transportům.

„Ten výrok by byl neškodný někde v hospodě, ve Sněmovně ale zaznít neměl. A je špatné, že se za něj musel omlouvat Petr Fiala, že vůbec musel jít k pultu. To není role předsedy strany. Václav Klaus junior je stále jednou nohou nakročen jinam, strana ale nemá mechanismus, aby mohla někoho vylučovat,” uvedl Topolánek.

Václav Klaus mladší podle něj má leckdy pravdu, sám se s ním shodne například v názoru na GDPR, jeho názory však zanikají v Klausově rétorice a ostrém postoji. „Asi už patří někam jinam,” myslí si Mirek Topolánek.

Celý rozhovor předkládáme v úvodním videu.

Reklama

Doporučované