Hlavní obsah

Marek Dalík dostal nově 5 let vězení. O rok víc než původně

Vysílali jsme živě: Lobbista Marek Dalík dostal pětiletý trest.

 

Reklama

Bývalý poradce premiéra Topolánka Marek Dalík přišel po více než roce k vrchnímu soudu, kam se opět vrátila jeho kauza. A v ten samý den odešel s trestem pět let vězení. Tedy o rok vyšším, než mu vrchní soud vyměřil v květnu 2016.

Článek

Případ souvisí s nákupem transportérů Pandur pro českou armádu. Dalík podle výsledků policejního vyšetřování požadoval úplatek skoro půl miliardy korun. Prodejci transportérů prý sliboval, že za úplatek nákup ovlivní.

Dalík v úterý u soudu překvapil. Nečekaně promluvil o schůzce, na níž se o nákupu obrněnců jednalo, a mluvil jinak než u předchozích výslechů.

„Řeknu věci, o kterých jsem dosud nemluvil, protože je nikdo jiný nepotvrdí. Ale přesto je řeknu," uvedl.

Poprvé připustil, že o půlmiliardě, kterou žalobci označují za úplatek, se na schůzce skutečně mluvilo.

Podle Dalíka to však měly být peníze pro slovenského lobbistu Výboha, o němž se jednalo jako o novém zprostředkovateli obchodu.

Že by šly nějaké peníze jemu samotnému, Dalík odmítl.

První záběry od soudu: Marek Dalík přichází na klíčové jednání.Video: Oliver Sálus

Čtyři roky vězení

Kvůli nákupu obrněnců poslal loni v květnu vrchní soud Marka Dalíka na čtyři roky do vězení. Dalík v září trest nastoupil, ale letos na jaře do kauzy zasáhl Nejvyšší soud a z vězení ho propustil.

Nyní se znovu rozhoduje, zda se Marek Dalík bude muset do vězení vrátit. Žalobce v úterý v závěrečné řeči navrhl zvýšit Dalíkovi trest na 7 let vězení a peněžitou pokutu 21,9 milionu.

Soud měl během řešení kauzy problém už se základním zjištěním, zda se Dalík dopustil korupce, nebo podvodu.

Policie totiž nezískala žádné důkazy o tom, že by Dalík opravdu nákup ovlivnit mohl. O pandurech totiž rozhodovala vláda, se kterou neměl oficiálně nic společného.

Městský soud v Praze dokonce v jedné z fází letitého procesu řekl, že Dalík s někým z vlády domluven být musel. Jenže důkazy chyběly. A tak Dalík nakonec nebyl odsouzen za korupci, ale za podvod. Podle výroku, který ho poslal do vězení, prodejce transportérů ve skutečnosti podvedl, když ovlivnění obchodu sliboval.

Co lze čekat u soudu s Markem Dalíkem? Podrobnosti v reportáži Hanuše Hanslíka.Video: Hanuš Hanslík

Dva trestní zákony

Když letos v dubnu Nejvyšší soud v Brně pravomocný rozsudek zrušil, očekávalo se, že viděl problém právě v těchto změnách právní kvalifikace zločinu.

Podle odůvodnění verdiktu ale odhalil jiné chyby v procesu. Vrchní soud podle něho nedostatečně zvážil, podle jakého trestního zákona má být Dalík posuzován.

Od doby spáchání trestného činu se totiž trestní zákon změnil. Soud musí v takové situaci zkoumat, které znění zákona je pro obžalovaného příznivější. Zda to z doby, kdy byl čin spáchán, nebo znění platné ve chvíli, kdy je vynášen rozsudek.

Nechci tu žít

Vrchní soud se tak musel s výtkami Nejvyššího soudu vyrovnat.

Dalík se už loni nechal slyšet, že chce po případném odpykání trestu žít v zahraničí. V České republice se zbavil velké části svého majetku, včetně bytu v Praze na Hradčanech. Bydlení si naopak pořídil ve Francii.

Reklama

Související témata:

Doporučované