Hlavní obsah

Topolánkův někdejší pobočník Marek Dalík nastoupil do vězení

Marek Dalík dnes nastoupil do vězení.

 

Reklama

Jeden z nejbližších spolupracovníků bývalého premiéra Mirka Topolánka vinu za podvod odmítá a podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Článek

Lobbista Marek Dalík nastoupil v pondělí do ruzyňské věznice v Praze k výkonu pětiletého trestu, který dostal za podvod související s nákupem obrněnců pro armádu.

Několik dní před určeným termínem nástupu do vězení podal ve svém případu dovolání k Nejvyššímu soudu, který by mohl kauzu zvrátit. Na tom, že Dalík musí začít tresty odpykávat, to však nic nemění.

Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou zabýval podruhé. Původní čtyřletý trest zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení, kde si z trestu odpykal zhruba sedm měsíců.

Na Dalíkův příjezd čekal reportér Seznam Zpráv Hanuš Hanslík.

Podle trestního spisu si Dalík řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Podle spisu předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování.

Dalík vinu dlouhodobě odmítá. Soud ho poslal do vězení za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády. Soud tak změnil původní právní kvalifikaci, podle které byl potrestán za to, že na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované