Hlavní obsah

Tornádo si vyžádalo šestou oběť, zemřelo dvouleté dítě

Foto: David Neff

Tornádo zasáhlo na Břeclavsku a Hodonínsku a zničilo několik vesnic.

Reklama

Šestá oběť ničivého tornáda zemřela ve Fakultní nemocnici Brno. Více informací mluvčí nemocnice nesdělila s ohledem na věk zemřelého dítěte.

Článek

Bouře na Břeclavsku a Hodonínsku si vyžádaly šestou oběť. Zemřela ve Fakultní nemocnici Brno. Úmrtí potvrdila mluvčí nemocnice Veronika Plachá, která nechtěla říct žádné bližší informace. Podle zjištění ČTK zemřelo malé dítě. Bouřky zasáhly kraj ve čtvrtek večer. Poničily na 1200 domů, zranění utrpěly desítky lidí.

Na šesté úmrtí upozornil Český rozhlas. Úmrtí potvrdil hodonínský místostarosta Petr Buráň a také mluvčí Plachá. „Víc ale nelze říct s ohledem na věk,“ řekla mluvčí. Zemřelému dítěti byly dva roky.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Bouřky provázely kroupy o velikosti až tenisových míčků a také tornádo o rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu. Nejzasaženější byly obce Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice, ale také hodonínská část Pánov a čtvrť Bažantnice.

Kromě šesti úmrtí se zranily desítky lidí, další desítky utrpěly zranění později při opravách poničených domů. Bouřky zasáhly na 1200 domů, z nichž půjde přes 70 k zemi, poškozená jsou auta i zeleň.

V Moravské Nové Vsi se dopoledne konala mše na dvoře farnosti, kostelu vzala bouře střechu. Přišli lidé všech generací včetně dětí. Farář Marián Kalina jim řekl, že je to zkouška, ve které lidé obstojí a udělají z obce boží království na zemi. Faráře čtvrteční bouře zastihla při mši ve chvíli, kdy žehnal Kristovo tělo a krev. „Myslel jsem si, že jsem zažil poslední mši, že se k oltáři už nikdy nevrátím,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Doporučované