Hlavní obsah

Tornádu neujedete ani autem. Rady z míst, kde jsou na vzdušné víry zvyklí

Foto: Profimedia.cz

Snímek tornáda, které v květnu 2019 řádilo v americkém státě Nebraska.

Reklama

Spojenými státy se každý rok prožene až 1000 tornád. Život ve stínu přírodních katastrof s sebou přináší i desítky návodů, jak v podobných situacích postupovat. Seznam Zprávy sestavily přehled těch nejdůležitějších.

Článek

Jižní Moravou se včera prohnalo tornádo, které za sebou zanechalo desítky zraněných a podle posledních informací i pět mrtvých. Škody způsobené čtvrtečním tornádem podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje kolem 219 kilometrů v hodině a výše. Ústav však nevyloučil ani vyšší stupeň. Zatímco v České republice je podobně ničivá větrná smršť vzácným jevem, v některých amerických státech jsou tornáda takřka na denním pořádku. Tamní úřady proto běžně vydávají seznamy doporučení, jak se při živelné události zachovat.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Nejdůležitější a nejčastěji zmiňovanou radou je najít bezpečné místo k přečkání nemilosrdného počasí. Pokud přijde včasné varování, lidé by se měli urychleně uchýlit do bezpečí. Ve Spojených státech, přes které se každý rok přežene až 1000 tornád, má řada obyvatel nejohroženějších států speciální podzemní kryty. Lidé, kteří je nemají, mohou zamířit do jednoho z veřejných krytů. Jen v Alabamě jsou jich stovky a na internetu jsou veřejně dostupné seznamy.

Stejné doporučení platí i pro řidiče. V USA upozorňují na blížící se tornádo rozhlasové a televizní stanice, sirény i mobilní aplikace. Pokud řidič dostane varování nebo tornádo na vlastní oči uvidí, měl by se co nejrychleji přesunout do nejbližší budovy nebo krytu. Pokud to není možné, nejlepší šanci na přečkání tornáda má, když si lehne do příkopu. Řidiči by se neměli pokoušet před tornádem ujet, vzdušný vír může nečekaně změnit směr.

Úkryt v podzemí je sice nejlepší řešení, v mnoha situacích ale není možný. I proto, že některá tornáda se přiženou nečekaně. Ve chvílích, kdy se lidé musí ukrýt uvnitř domovů, je naprosto zásadní, aby nebyli v blízkosti oken, které silné poryvy větru většinou vysklí.

Pokud nemají sklep, měli by se přesunout do menšího pokoje v přízemí domu, který by měl zároveň ležet v jeho středu. Jako příklad se často udává koupelna, kde je možné se ukrýt uvnitř vany. Pokoje, které leží uprostřed domu, většinou zaznamenají nejmenší škody.

Rozšířená Fujitova stupnice

Síla tornáda se měří na tzv. rozšířené Fujitově stupnici (Enhanced Fujita Scale) a tornádo na ní může dosáhnout síly od EF0 do EF5.

kategorierychlostškody
EF0105-137 km/hlehké škody, spadlé komíny, vyrvané menší stromky
EF1138-178 km/hstrhané střešní krytiny, auta vytlačená ze silnic
EF2179-218 km/hstrhává střechy, převrací vagony, láme stromy, zvedá auta
EF3219-266 km/hničí střechy i zdi domů, převrací vlaky, vytrhává stromy v lese, zvedá těžká auta
EF4267-322 km/hsrovnává domy se zemí, odnáší menší stavby
EF5přes 322 km/hsilné konstrukce domů srovnány se zemí, auta létají dál než 100 metrů

Lidé by si měli nazout boty, aby se po přehnání tornáda zbytečně neporanili při prohledávání trosek. Doporučuje se i nasazení helmy na kolo nebo na lyže. Ať už se skrývají ve sklepě, v koupelně, nebo pod těžkým stolem, vždy by přes sebe měli dát matraci nebo nějakou jinou měkkou výstelku, která je ochrání před poletujícími předměty.

Do přízemních místností by se měli přesunout i lidé, kteří uvízli v mrakodrapu, škole, nemocnici nebo jiné veřejné budově. Měli by se ale vyhnout výtahům a používat jen schodiště.

Majitelé mazlíčku by neměli zapomínat ani na své čtyřnohé miláčky. Pokud jsou sami v bezpečí, měli by se postarat i o jejich blaho. Kočky a psi by měli mít nasazený obojek, pokud možno s identifikací, a pokud nemají vlastní přepravku, majitelé by je měli připnout na vodítko a držet ve své blízkosti. Protože tornáda často sužují oblasti, kde se daří zemědělcům, existují i doporučení pro to, jak se postarat o hospodářská zvířata. Pokud se lidé musí postarat hlavně o své vlastní bezpečí nebo o svou rodinu, měli by na zvířata rychle zapomenout. Pokud ale mají čas, je nejlepší zvířata pustit na svobodu, aby se mohla pokusit uprchnout, uvádí oficiální web kanadské vlády.

V zemích, kde jsou tornáda obvyklá, by se lidé měli důkladně seznámit se systémem varování před nebezpečným počasím, aby věděli, jak velké jim hrozí riziko. Předpovídání počasí není bezchybné, a proto neuškodí ani pozorování náznaků, které obvykle tornádu předcházejí, jako je síla větru, poletující sutiny, či dlouhotrvající hřmění, které neustává ani po několika vteřinách. Tornádo často značí i mraky, které jsou velmi blízko země a blýská se v nich.

Doporučuje se také příprava únikového plánu, na kterém se předem domluví celá rodina a v případě, kdy vzdušný vír udeří, se jím řídí. Alespoň jednou ročně by si ho měla celá rodina nacvičit, uvádí americký Úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Pro případ, že ji drsné počasí rozdělí, by si měla stanovit místo, kde se po přehnání bouře znovu sejde. Ve státech jako je Louisiana nebo Alabama mají lidé běžně nachystané krabičky poslední záchrany. Součástí každé „kápézetky“ by měly být baterie, rádiový vysílač, pitná voda, trvanlivé potraviny a léky.

Úřady uvádějí i tipy, jak postupovat poté, co tornádo přestane řádit. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučuje, aby lidé shromáždili své nejbližší a počkali na příjezd záchranných složek. Pokud je někdo zraněný, lidé by mu měli pomoci a měli by se také postarat o zranitelné osoby, například o starší příbuzné. Přeživší by se měli rozhodně vyhýbat pohybu v blízkosti elektrického vedení a dávat si pozor, aby se neporanili o rozbité předměty. Neměli by používat zápalky ani zapalovače, protože mohlo dojít k úniku plynu. Nejdůležitější ze všeho je následování pokynů záchranářů. Do svých domovů by se lidé měli vrátit až ve chvíli, kdy jim úřady sdělí, že je to bezpečné. Poničený majetek by si ale měli vyfotit kvůli pojišťovnám.

Server AccuWeather, který poskytuje komerční služby předpovědi počasí po celém světě, upozornil na to, že až k 50 procentům úrazů dochází teprve poté, co tornádo ustane, tedy během záchranných akcí či úklidu trosek. Podle CDC patří k nejčastějším úrazům šlápnutí na ostrý předmět nebo úder těžkým, padajícím objektem.

Reklama

Doporučované