Hlavní obsah

Totální ochrana anglických rozhodčích musí skončit. I oni se musí zodpovídat

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Zkušený rozhodčí Lee Mason napřed neuznal gól Brightonu, pak ho uznal, aby ho posléze zase odvolal.

Reklama

Článek

Rozhodčí v Premier League si svými „minelami“ zase řekli o nežádoucí pozornost. Fotbalová veřejnost se ptá, jak dlouho ještě absolutní ochrana sudích bude trvat. Podcastu Angličan už také došla trpělivost a navrhuje inovaci.

Nulová transparentnost, nulová komunikace, nulové povědomí veřejnosti o případných trestech vůči chybujícím mužům (i ženám) s píšťalkou. „Fotbaloví rozhodčí, kteří pískají Premier League, žijí ve slonovinové věži. Měla by se nastavit alespoň nějaká jejich odpovědnost,“ vyzývá v novém vydání Angličana jeho autor Jiří Hošek. Brankář Václav Hladký, který chytá anglickou League Two za Salford, se přidává: „Ochrana rozhodčích v Anglii už nemůže být větší.“

V centru pozornosti se o víkendu ocitl zkušený sudí Lee Mason, který v duelu West Bromwiche s Brightonem hostům neuznal gól dosažený z rychle rozehraného přímého kopu. Vzápětí ovšem branku uznal, aby ji pak definitivně neuznal. „Je to příšerné rozhodnutí. Ať Mason předstoupí před tisk a vysvětlí to, jako tady stojím já. Ať ozřejmí svůj pohled na věc. Ale to on nikdy neudělá, schovává se ve své bublině,“ prohlásil na adresu sudího kapitán Seagulls a střelec kontroverzní branky Lewis Dunk.

Druhý host této epizody podcastu, autor facebookového profilu Football Fanatic's Mikoláš Tuček, by se velmi přimlouval za to, aby rozhodčí po zápase alespoň předstoupili před novináře, jako to v případě sporných situací už někdy činí hlavní sudí i obsluha VARu v tuzemské Fortuna:Lize. „Žijeme v době, kdy se brutálně a do detailu obnažují chyby hráčů, trenérů nebo nás novinářů. Není možné, aby se rozhodčí v Premier League nezačali alespoň nějakým způsobem zodpovídat. Teď se rozjíždí nová kampaň na podporu rozhodčích, kterým mají hráči při nástupu na plochu tleskat. Až Lee Mason přijde na trávník za aplausu fotbalistů, bude to znít hodně ironicky,“ dodává Hošek.

V Angličanovi se samozřejmě také analyzoval senzační postup Slavie v Evropské lize přes Leicester i šance sešívaných před osmifinálovým kláním s glasgowskými Rangers. Václav Hladký, jenž ve Skotsku úspěšně působil, varuje před silou klubu, který trénuje slavný Steven Gerrard. „Oni hrají skoro pořád 4-3-3. Myslí většinou jen na hru dopředu. Ve skotské nejvyšší soutěži nemají letos konkurenci, ale už loni hráli na evropské scéně výborně. Navíc se Rangers budou moci na dvojzápas se Slavií plně koncentrovat,“ upozorňuje český gólman se službách Salfordu, který v Premier League fandí Chelsea.

Trio Hošek-Hladký-Tuček podrobně rozebralo, jaké atributy musí mít dnes špičkový gólman v Premier League, i to, kudy vede pro mladé a talentované české gólmany nejlepší cesta do nejdražší a nejlepší ligy světa. Přišla řeč také na to, kdo by měl na fotbalovém Euru hájit branku českého týmu. Zatímco Václav Hladký stále věří Tomáši Vaclíkovi, Mikoláš Tuček nabídl argumenty na podporu slávisty Ondřeje Koláře. Jiří Hošek se nepřiklonil ani k jedné ze stran a podpořil třetího adepta, Jiřího Pavlenku.

Anketa

Kdo jsou momentálně nejlepší brankáři nejvyšší anglické soutěže podle Václava Hladkého? A co si hosté Angličana myslí o nadcházejícím manchesterském derby nebo renesanci Garetha Balea? Poslechněte si celou epizodu fotbalového podcastu Seznam Zpráv v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované