Hlavní obsah

Toto je nejtišší místo na Zemi. Slyšíte dokonce, jak krev obíhá ve vašem těle

Návštěva v nejtišším místě na Zemi.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Ticho v místnosti se dostane až na minus 20 decibelů. Dosavadní rekord byl o půlku menší.

Článek

„Zapamatujte si, jak zní můj hlas, až budeme uvnitř, bude úplně jiný," říká nám před vstupem do místností Gopal Goal, zvukový inženýr, který ji navrhl.

Uvnitř totiž všechno zní jinak - tlumeně, přesněji a v jiném tónu.

Komora je totiž navržená tak, aby se v ní zvuk neodrážel. Lidské ucho musí takovému efektu chvíli přivykat a stejně tak, když z ní zas návštěvník odejde.

Všude na stěnách i v podlaze jsou umístěny speciální absorpční výztuže, které tlumí zvuk. A aby se do takové místnosti vůbec člověk dostal, chodí po odpruženém pletivu. Pruží i celá místnost, která je oddělená od zbytku budovy.

Slyšíte krevní oběh vlastního těla

Gopalův cíl bylo dostat se na -16 decibelů, aby překonal dosavadní rekord. Měření pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů ovšem ukázalo, že se tu hladina ticha dostane až na -20,35 decibelů. Fyzikální možnosti jsou přitom maximálně - 23 decibelů. To by se ovšem musel z místnosti vysát i všechen vzduch.

Speciální zvuková komora byla navržená pro lepší pochopení šíření zvuku i jeho vnímání člověkem. Místnost patří firmě Microsoft, která poznatky používá při navrhování reproduktorů nebo sluchátek.

Jak to v nejtišším místě planety vypadá, se podívejte ve videu nad článkem. 

Reklama

Související témata:

Doporučované