Hlavní obsah

Toto je nový systém, kterým se bude řídit život v Česku v době pandemie

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Rizikové skóre. Tak zní nové sousloví, které bude určovat epidemiologická opatření v Česku. Skóre bude vyjádřeno číslem od 1 do 100 a bude navázáno na škálu pěti úrovní opatření. Detaily nového rozvrhu se ale ještě ladí.

Článek

Kdo se bude chtít ráno zorientovat v tom, do jaké epidemické situace se probudil, postačí mu už brzy podívat se na hodnotu jednoho čísla.

„Každý z nás dostane každý den jedno číslo od 0 do 100, které bude kvantifikovat riziko. Bude k dispozici jak pro kraje, tak pro celou zemi a na toto číslo bude navázaný systém pěti úrovní jednotlivých opatření, která budou přesně definovaná,“ vysvětloval novinku v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Systém ještě není dotažený do konce, ale jak řekl, dal ho dohromady „obrovský mozkový trust“ složený z odborníků z ministerstev i univerzit. Nyní se bude testovat a připomínkovat ho mají i další resorty, kterých se to týká.

Aby ministr vysvětlil princip rizikového skóre, uvedl příklad.

„Budu vědět, že při riziku 20 procent je aktivováno opatření číslo dvě. Ve chvíli, kdy se (riziko) přiblíží 40 procentům, dojde k aktivaci opatření na úrovni tři,“ líčil ministr s tím, že ve chvíli, kdy riziko zase klesne, sníží se i opatření.

Uvádět se bude celostátní skóre i skóre pro jednotlivé kraje – tak aby se opatření mohla případně dotýkat jen určitých oblastí. Systém by se měl průběžně aktualizovat. Nikoli jednou za týden, jak tomu bylo v případě dosavadního semaforu. Rizikové skóre bude podle ministra viset na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky 24 hodin 7 dní v týdnu.

Aby se každý v systému opatření, která jsou na jednotlivá skóre navázána, vyznal, představil i základní náčrt tabulky s konkrétními pokyny pro jednotlivá odvětví.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Takto by mohly jednotlivé úrovně opatření vypadat.

Tak například: když bude situace dobrá a skóre bude vázáno na stupeň jedna, budou v daném místě roušky povinné pouze ve vnitřních prostorách, bude tam platit zákaz shromažďování nad 100 osob a bary a restaurace zůstanou zavřené „jen“ mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

Když se ale skóre zhorší a začne platit stupeň dva, pak bude nutné nosit roušky i venku, kde není možné dodržovat odstup 1,5 metru, nebo se sníží počet lidí, kteří se mohou shromažďovat. Od třetí úrovně se například přechází ve školách na rotační systém a ruší se účast diváků na sportovních akcích.

Pátý stupeň znamená uzavření škol, zrušení sportovních i kulturních akcí a zákaz návštěv.

Jak ale ministr zopakoval, tyto konkrétnosti se ještě ladí a nemusí jít o finální podobu.

Jak se vypočítá skóre od 1 do 100

Rozhodující budou čtyři parametry:

» 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel.

» 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel, se zaměřením na subpopulaci seniorů.

» Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla (podle modelu převzatého z Německa).

» Pozitivita testu (říká, jakým způsobem se virus v populaci chová).

Reklama

Doporučované