Hlavní obsah

Toto je žena, díky které máme fotku černé díry, seznamte se

Kate Boumanová, která umožnila vznik unikátní fotografie.Video: Petr Juna , AP, Reuters

 

Reklama

Fotka černé díry obletěla celý svět. Tým vytvářející algoritmus, který její pořízení umožnil, vedla devětadvacetiletá vědkyně působící v současné době na institutu Caltech.

Článek

Před třemi lety na postgraduálním studiu na Massachusettském technologickém institutu (MIT) se Katie Boumanová rozhodla pro odvážný projekt. Spolu s dalšími kolegy začali vytvářet algoritmus, který s pomocí extrémně přesných atomových hodin propojil osm satelitů po celé zeměkouli. S těmi pak udělali něco, co mnoho lidí považovalo za nemožné – vyfotografovali černou díru.

Boumanová je druhou ženou z MIT, která stála u přelomového momentu v astronomii. Na stejném institutu působila i Margaret Hamilton, která vytvářela kód potřebný pro přistání prvního člověka na Měsíci.

Černá díra je extrémně hmotný objekt s tak silným gravitačním polem, že žádný objekt včetně světla nemůže tuto oblast opustit. Odborníci snahu úkaz vyfotit přirovnali k pokusu vyfotit ze země pomeranč na Měsíci za pomoci telefonu.

Fotografii černé díry o průměru 40 miliard kilometrů a vzdálené 55 milionů světelných let od Země zveřejnili vědci ve středu. Vzhledem k tomu, že díra sama je prakticky neviditelná, fotografie ukazuje zejména horký disk materiálu a prachu, které objekt obklopují.

Reklama

Související témata:

Doporučované