Hlavní obsah

Toto není liberální společnost, volají světoví umělci. A nejen bílí muži

Foto: Profimedia.cz

Britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová.

Reklama

Více než stovka spisovatelů, akademiků a vědců se postavila za otevřenou debatu a odmítá „mazání“ kultury. Otevřený dopis podepsali Atwoodová, Rushdie, Rowlingová nebo Chomsky.

Článek

Komediální seriál Malá Velká Británie nebo klasický film Jih proti Severu, filmy, seriály a jiné kulturní počiny prošly revizí. A to kvůli rozvířené debatě o systémovém rasismu ve Spojených státech.

Nyní se proti mazání a přepisování postavilo 150 jmen z umělecké i akademické sféry, kteří kritizují ostrakizaci, veřejný lynč a upravování historie umění. Otevřený dopis publikoval v úterý Harper‘s Magazine. Autoři se v něm dovolávají svobodné diskuse.

„Naše kulturní instituce čelí zkoušce,“ píší autoři v dopise, který pojmenovali O spravedlnosti a otevřené debatě. Odmítají tzv. cancel culture (do češtiny se překládá jako kultura rušení). Odkazují tím i na kritiku a vyvolávání studu u těch, kteří na internetu projeví rozdílný názor.

„Svobodné výměny názorů a informací, tedy kořeny liberální společnosti, se den ode dne stávají omezenějšími,“ píší autoři. Mají za to, že opozice, která se vytvořila po zvolení Donalda Trumpa prezidentem, se stává novým dogmatem a nátlakem.

Pod text se podepsala velká jména americké i kanadské kultury. Například autorka románu Příběh služebnice, který se stal víceméně symbolem antitrumpismu, Margaret Atwoodová, nobelista Salman Rushdie, feministka Gloria Steinemová nebo ruský šachový mistr a politik Garry Kasparov. Svůj podpis přidal i lingvista a filozof Noam Chomsky, novináři Anne Applebaumová a Fareed Zakaria, francouzský spisovatel Kamel Daoud a mnoho akademiků nejprestižnějších univerzit.

Přidala se také britská spisovatelka J. K. Rowlingová, která se stala ústřední postavou nedávné aféry, jež se týkala právě online nenávisti, ale také nešťastně zvolených slov spisovatelky. Začalo to jedním tweetem. Autorka knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi napsala, že menstruují jen ženy. Na internetu se spustila vlna kritiky, že spisovatelka diskriminuje trans lidi nebo jednoduše ty, kteří se neidentifikují pouze pojmem „žena“.

V otevřeném dopise 150 signatářů se ale naráží i na jinou kauzu, kterou vyvolala publikace názorového článku republikánského senátora Toma Cottona v deníku The New York Times. V něm politik vyzýval k použití moci proti demonstrantům po smrti černocha George Floyda. Zaměstnanci prestižního deníku se proti publikaci ostře vymezili a editor, který článek otiskl, skončil.

„Editory vyhazují za publikaci kontroverzních textů, knihy se stahují z pultů kvůli údajné neautenticitě, novináři se nesmějí věnovat některým tématům, profesory vyšetřují za to, že citují určité autory během vyučování,“ vyjmenovávají autoři v textu.

Dopis už nyní budí vášně. Jedním ze signatářů je i spoluzakladatel webového zpravodajství Vox Matthew Yglesias. Postavila se proti němu novinářka ze stejného plátku Emily VanDerWerffová, trans žena. Tweetovala, že podpis Yglesiase jí dává menší pocit bezpečí v práci.

Jedna ze signatářek dokonce svůj podpis odvolala: „Nevěděla jsem, kdo další dopis podepsal, myslela jsem, že je to dobře míněné a obecné odsouzení internetového lynče,“ tweetovala spisovatelka Jennifer Finney Boylanová.

Reklama

Doporučované