Hlavní obsah

Tottenham před derby neopustí Londýn, zato Arsenal musí na zmrzlou Ukrajinu, kde vyhlásili výjimečný stav

Arsenal se chystá na zápas Evropské ligy s FK Vorskla Poltava.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Před severolondýnským derby čeká tým Arsenalu nevšední zkouška, konkrétně cesta do zmrzlé Poltavy, města ležícího na Ukrajině, kde právě vyhlásili výjimečný stav.

Článek

Vrcholnou událostí týdne je pro fanoušky Arsenalu a Tottenhamu bezpochyby tradičně vyhecované severolondýnské derby, které se hraje v neděli 2. prosince od 15:05 pražského času. A bude ho přímým přenosem vysílat Televize Seznam.

Ostatně, podívejte se na speciální kurz angličtiny, který k té příležitosti připravili Jindřich Šídlo s Jiřím Hoškem:

Speciální hodina fotbalové angličtiny.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

Než ovšem k derby dojde, čekají ještě oba celky pohárová utkání.

Tottenham se ve středu v londýnském Wembley utká s Interem Milán o pozici druhého týmu v tabulce za vedoucí Barcelonou.

To Arsenal čeká, přinejmenším po stránce logistiky, mnohem náročnější a dobrodružnější program. Ve čtvrtek odehraje zápas Evropské ligy na hřišti ukrajinského klubu Vorskla Poltava, zhruba 200 kilometrů východně od Kyjeva.

A zmíněné dobrodružství spočívá ve třech faktorech: vzdálenosti, povětrnostních podmínkách a aktuální politické situaci na Ukrajině.

Nejbližší funkční mezinárodní letiště od Poltavy je v Charkově, odkud tým pojede na místo středečního tréninku a čtvrtečního utkání ještě dvě hodiny autobusem. V součtu tedy při putování z Londýna přes Charkov do Poltavy a zpět stráví tým celkem 14 hodin na cestě.

Zatímco v Londýně mají nyní teploty přes 10 stupňů Celsia, na Ukrajině je mrazivěji. V Poltavě konkrétně oscilují mezi minus 7 a minus 12 stupni. A protože vane i silný mrazivý vítr, uvádí se takzvaná pocitová teplota až minus 18 stupňů Celsia. S tím souvisí i důvodná obava o stav hrací plochy na stadionu Olexije Butovského. Zkraje týdne byla pokrytá ledovou krustou.

Podívejte se na fotografie stadionu pořízené zpravodajem The Telegraph:

Aby komplikací nebylo málo, vyhlásil ukrajinský parlament na návrh prezidenta Porošenka v některých oblastech země výjimečný stav, související s napadením ukrajinských lodí ruským námořnictvem v Azovském moři.

UEFA v souvislosti s tím řešila, zda se zápas Poltava-Arsenal odehraje, nakonec se rozhodla čtvrteční termín i místo konání zápasu potvrdit.

S Arsenalem cestuje 500 příznivců, kteří dostali pokyny, aby žádným skandováním, popěvky, ani jinak nezavdávali podnět k jakýmkoli konfliktům.

Arsenal už si v minulém dějství Evropské ligy zařídil remízou se Sportingem Lisabon postup do jarních bojů, ještě by ale rád zvítězil ve skupině, což by mu zajistilo výhodnější pozici pro další los. Přesto se očekává, že na Ukrajině nastoupí spíše mladší hráči širšího kádru.

I proto, aby tradiční opory byly připraveny na nedělní ligové derby s Tottenhamem, které živě odvysílá Televize Seznam.

Reklama

Doporučované