Hlavní obsah

Tour de France bude nejnabitější za posledních deset let, říká před jejím startem Raboň

„Týmy Sky a Movistaru jsou neuvěřitelně silné, ale i další stáje mají skvělé soupisky,“ říká bývalý silniční cyklista František Raboň.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před začátkem nejprestižnějšího cyklistického závodu roku se mluví hlavně o dopingovém vyšetřování Chrise Frooma. Obhájce žlutého trikotu se sice ubránil všem nařčením, ale na kole bude muset čelit celé smečce vyzyvatelů.

Článek

Zatímco bude pomalu vrcholit mistrovství světa ve fotbale, rozjede se svátek cyklistiky - Tour de France. Společně s výkony v sedle se ale bude rozebírat také dopingové vyšetřování čtyřnásobného vítěze Staré dámy.

„I když byl Chris Froome očištěn, tak vzniklo možná ještě více otazníků. Musíme tedy čekat na další podrobnější vysvětlení, které obě strany slíbily,“ říká ke kauze bývalý silniční cyklista František Raboň.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zprostila Chrise Frooma obvinění 2. července. Mimo ukončení vyšetřování ale světová organizace podrobnější vysvětlení nedala. Případ je o to zamotanější, že den předtím pořadatel Tour de France Amaury Sport Organisation 33letého britského cyklistu vyřadil ze závodu.

Britský cyklista Chris Froome promluvil o svém dopingovém vyšetřování.Video: Josef Mačí, AP, Seznam Zprávy

„Už v době, kdy jsem závodil, probíhal velký boj mezi oběma organizacemi. ASO jako soukromá firma si chtěla Tour de France řídit už před deseti lety podle svého byznysplánu a nehodlala si od UCI nechat mluvit do toho, který z týmů bude na startu. Vztahy mezi nimi asi nebudou ideální nadále,“ dodává ke sporu o nasazení Frooma do závodu Raboň.

Letos čeká fanoušky už od prvních etap zajímavá podívaná. Po dvou rovinatých dnech přijde týmová časovka, která napoví, kdo se oblékne do žlutého. Devátá etapa zavede závodníky na dlážděné úseky z Paříž-Roubaix, přijdou ale i známé vrcholy Tourmalet nebo Alpe d'Huez a také extrémní 17. etapa, která bude pouze 65 kilometrů dlouhá, ale nabídne 38 kilometrů stoupání na tři horské vrcholy.

„Na tuhle etapu se strašně těším, protože takovou distanci jsem jel snad naposledy ve 14 letech. Když jsem poprvé viděl rozvrh kilometrů, tak jsem si myslel, že to bude dlouhá časovka. Líbí se mi, že se Tour nebojí začlenit do závodu takový typ etapy,“ přiznává Raboň.

Poprvé po pěti letech se na Tour neobjeví ani jeden český závodník. I přesto se ale fanoušci mohou těšit na zajímavou podívanou. O zelený trikot a vítězství v etapách pojede Peter Sagan, Froomovi a celému týmu Sky se postaví Movistar hned se třemi lídry Nairo Quintanou, Alejandrem Valverdem a Mikelem Landou, ale na vítězství v celkové klasifikaci bude útočit také Richie Porte, Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Adam Yates nebo překvapení loňského ročníku Rigoberto Urán.

„Valverde už v minulosti ukázal, že je schopný se pro Quintanu obětovat. Landa má touhu závody vyhrávat a loni mi přišlo, že občas neposlouchal. Týmy Sky a Movistaru jsou neuvěřitelně silné, ale i další stáje mají skvělé soupisky, takže uvidíme možná nejnabitější Tour za posledních deset let,“ dodává Raboň.

Tour de France startuje v sobotu 7. července ve francouzském regionu Vendeé. Vítěze 105. ročníku se dozvíme 29. července v Paříži.

Reklama

Doporučované