Hlavní obsah

Továrna ve Vlašimi vyrobí přes miliardu nábojů ročně. Chystá se na možný evropský zákaz používání olova

Továrna na munici Sellier and Bellot.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Největší tuzemský výrobce střeliva musí řešit, jak nahradit olovo, které nejspíš nebude smět ve výrobě používat.

Článek

Firma se obává nepříznivých dopadů zákazu na uživatele. Alternativy budou dražší a budou mít i horší vlastnosti.

„Když na to bude dostatek času, tak se na to samozřejmě přejít dá. Jestli automobilky skončí výrobu spalovacích motorů, tak my také dokážeme ukončit výrobu nábojů s olovem,“ uvedl Radek Musil, generální ředitel Sellier&Bellot.

Alternativy si podle něj představit lze, ale jde o to, v jakém segmentu. Například u vzduchovek a malorážek jsou náhrady z jiných materiálů drahé a přesnost je horší. V brokových nábojích se olovo nahrazuje ocelí, která však kvůli nižší hmotnosti ztrácí brzy energii a rychlost. Například při lovu je pak větší pravděpodobnost, že se zvíře jen postřelí. „Co se týká pistolových a kulových nábojů, tam nějaké kvalitativně srovnatelné alternativy existují, ale jsou cenově výrazně dražší,“ dodal Musil.

Olovo zcela zakázat doporučila Evropská agentura pro chemické látky. Pravděpodobně ale zůstane jen u doporučení. Socioekonomické dopady označila agentura sice za přijatelné, ale třeba česká Poslanecká sněmovna nedávno snahu plošně zakázat v EU olověnou munici odmítla.

Miliardy nábojů, miliardy výdělků

Sellier a Bellot ročně vyrobí 1,2 miliardy nábojů. Více než 90 procent pak putuje do zahraničí. Nejčastěji do Spojených států, Velké Británie, Německa i dalších států Unie. Pětiletou rámcovou smlouvu má firma i s českým Ministerstvem obrany. Česká armáda je tak nejvýznamnějším partnerem továrny.

Letos firma očekává drobný nárůst obratu. Za loňský rok utržila 4,3 miliardy korun, což byl v kontextu posledních let pokles, konkrétně o 200 milionů korun z předloňského roku. Odvětví zbrojního průmyslu zažívá určité ochlazení. Důvodem je celosvětový mírný pokles poptávky.

900 nábojů za minutu

Firma letos na investice vydá přes 400 milionů korun. Zprovoznila novou linku na výrobu nábojnic s okrajovým zápalem, která má kapacitu 900 nábojů za minutu. Linky na výrobu nábojů jsou automatizované a většinu strojů si také vyrábí firma sama.

Stroje chrlí náboje nepřetržitě čtyřiadvacet hodin denně. Výroba jednoho kusu munice trvá v řádech několika desítek vteřin.

Náboje je pak nutné otestovat. Na několika střelnicích v areálu ale i mimo něj se ročně prostřílí přes milion kusů nábojů. Jedná se o statisticky potřebné množství, aby se vyloučila závadnost každé série munice.

Reklama

Doporučované