Hlavní obsah

Továrník a politický zmatkař Hlavatý končí. Převálcoval ho vrchlabský starosta Sobotka

Jiří Hlavatý dostal jen 33 % hlasů. Senátorem se stal Jan Sobotka.

 

Reklama

Továrník Jiří Hlavatý neobhájil post senátora za Trutnovsko. Jeho protikandidát, vrchlabský starosta Jan Sobotka, zvítězil s velkým náskokem, získal dvě třetiny všech hlasů. Senátorem bude pouze do řádných voleb, které se uskuteční v roce 2020.

Článek

Řadu kotrmelců a nešťastných vyjádření pro média voliči na Trutnovsku Jiřímu Hlavatému (ANO) neodpustili a ze Senátu ho vyšachovali. Pro Hlavatého v druhém kole doplňovacích voleb hlasovala pouze třetina všech lidí, kteří v pátek a sobotu přišli k urnám. Vítězem se s přehledem stal dlouholetý vrchlabský starosta Jan Sobotka (STAN).

„Těším se, až do Senátu budu moct přinést ten pohled odspodu, který jako starosta mám,” uvedl Sobotka ještě před sečtením všech výsledků, kdy už však bylo jisté, že si může začít hledat místo pro svoji novou senátorskou kancelář.

Hlavatý porážku přijal statečně, redakce Seznam.cz ho zastihla pouze po telefonu, neboť byl zrovna na veletrhu v Německu, kde reprezentoval svoji firmu. „Každá volba má jen jednoho vítěze. Podpory lidí, kteří pro mě hlasovali, si moc vážím. Nyní budu mít alespoň více času na svoji firmu, své zaměstnance a přátele,” uvedl Hlavatý.

Doplňovací volby byly vypsány kvůli tomu, že Hlavatého voliči vykroužkovali v říjnu z nevolitelného místa na kandidátce až do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Podnikatel ze Dvora Králové nad Labem však poslancem být nechtěl a nesl velmi nelibě, že mu automaticky zanikl mandát senátora. Křesla ve Sněmovně se proto ihned vzdal a rozhodl se opět kandidovat v doplňovacích volbách.

Reklama

Doporučované