Hlavní obsah

Továrnu na unikátní české baterie rozjedeme koncem roku, říká Radomír Prus

První část pořadu Špičky byznysu věnovaného české baterii HE3DA.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Technologie pro průmyslovou výrobu unikátní české baterie HE3DA, jejímž autorem je technik Jan Procházka, má dodávat skupina Excelsior Group. Její zakladatel Radomír Prus je hostem magazínu Špičky byznysu.

Článek

Radomír Prus, hlavní investor do vývoje baterie HE3DA a do továrny na její výrobu, je barvitá postava českého byznysu. Dnešní čtyřicátník podniká od svých středoškolských let. Má za sebou grandiózní vzestup i nečekaný pád své průmyslové skupiny Exelsior, kterou budoval s partnerem Vladimírem Jirkou.

Teď plánuje spuštění největší evropské fabriky na úložiště energie. A také zahraniční expanzi s českou technickou novinkou.

Prusova první podnikatelská aktivita, skupina Exelsior Group, měla v době největší slávy kolem roku 2012 obrat půldruhé miliardy korun. V Česku a Polsku měla sedm továren – závody na výrobu plastových obalů a na recyklaci plastu, dvě mlékárny. A k tomu tiskárnu v Bratislavě.

Ministerstva průmyslu a životního prostředí Prusovi slíbila miliardu dotací, skupina měla i díky nim nastartováno k dalšímu růstu.

Mezinárodní zatykač a dotační podvod

Vzestup impéria ale zastavily policejní razie a obvinění společníků z úvěrových a dotačních podvodů v roce 2013. Pruse policie stíhala tři roky jako uprchlého, protože v době policejního zásahu byl na dovolené na Seychelech. Vrátil se až po zrušení mezinárodního zatykače, aby dobrovolně předstoupil před soud. Ten pak už před třemi lety konstatoval, že se policie vůči němu chovala nestandardně.

Z části svých obvinění byl Prus u soudu pravomocně očištěn. Část jeho kauzy je však zatím stále otevřená, žaloba Pruse viní z dotačního podvodu.

Sám Radomír Prus tvrdí, že se stal obětí vydírání a cílem úřednicko policejně justiční mafie. A že svou nevinu s konečnou platností dokáže.

Exelsior se znovu postavil na nohy

Trestní stíhání však skupinu Exelsior téměř zničilo. Firma měla dočasně zablokované účty, odvrátili se od ní zákazníci. Část aktiv museli majitelé prodat, část pronajali, recyklační závod v Doksech na Českolipsku byli nuceni zavřít.

„Teď je ale skupina opět stabilizovaná a na příští dva roky máme podepsané zakázky za 130 milionů eur, tedy víc než tři miliardy korun,“ říká Prus.

Druhá část pořadu Špičky byznysu věnovaného české baterii HE3DA.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Obrodě Exelsioru mají pomoci i dodávky technologií pro továrnu na baterie HE3DA, kterou Prus dokončuje v Horní Suché – vedle posledního výrobního provozu na pet lahve a recyklační linky, který mu z impéria Exelsioru zbyl. „Technologie bude dodávat naše firma Exelsior Engineering, která má se strojními dodávkami velkou zkušenost. Já sám stavím už patnáctou fabriku,“ říká Prus.

Exelsior by měl podle něj vybavit technologií i druhou továrnu na české baterie, kterou se chystá stavět v Nevadě na základě licence na HE3DA americká firma Orbital Power. Pokud se povede s baterií a výrobními linkami z Exelsioru skutečně prorazit do světa, má Radomír Prus zaděláno na nový velký podnikatelský příběh.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam ve 14 hodin a v reprízách od 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované