Hlavní obsah

Toxické dopady historických křivd: Japonsko a Jižní Korea stojí na prahu obchodní války

Obchodní válka mezi Japonskem a Jižní Koreou je na spadnutí. Na vině jsou i sto let staré křivdy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Asii doutná obchodní spor mezi Japonskem a Jižní Koreou. Těžit z něj může Čína, naopak Spojené státy jsou nervózní. Půlnocí ze čtvrtka na pátek vypršela lhůta, kterou dalo Tokio Soulu. Jižní Korea se měla rozhodnout, zda nechá do řešení stále se prohlubujícího sporu vstoupit třetí nezávislou stranu. Tuto možnost ale zamítla.

Článek

Půlnocí ze čtvrtka na pátek vypršela nabídka řešení konfliktu s pomocí arbitra, tedy třetí nezávislé strany. Japonsko ji ve světle rostoucího sporu dalo Jižní Koreji. Ta ji ale zamítla.

Místo toho se sociální sítě začaly plnit manifesty Jihokorejců, kteří ruší dovolené do Japonska a záměrně nekupují japonské produkty.

V pátek ráno si japonský ministr Taró Kóno předvolal jihokorejského velvyslance v Tokiu, aby mu „domluvil“. Neúspěšně.

A v mezičase se stala věc nejtragičtější – před japonskou ambasádou v Soulu se v noci upálil 78letý muž. Na protest proti současnému dění zapálil auto, ve kterém pak zůstal sedět. Zemřel v nemocnici o pár hodin později.

Není pochyb o tom, že konflikt mezi Jižní Koreou a Japonskem se každým dnem stupňuje. Na obrátkách nabral na začátku července, kdy se Tokio rozhodlo omezit vývoz materiálů klíčových pro fungování jihokorejských firem, aby tak získalo „převahu“ a mohlo Jižní Koreu donutit ke spolupráci na řešení sporu, který sice aktuálně působí jako obchodní válka, kořeny má ale v historii.

Galeje a nevěstince

Jižní Korea je přesvědčená, že ze strany Japonska dosud nedošlo k dostatečné nápravě zločinů z první poloviny minulého století, kdy japonské císařství vládlo nad celým Korejským poloostrovem.

V období let 1910 až 1945 se Japonci podle historiků dopustili křivd na dvou skupinách lidí. Rokem, kdy císařství anektovalo Koreu, začaly statisícům Korejců galeje – byli nuceni k práci v japonských firmách za hrozivých podmínek. Podle pamětníků a historiků je dozorci často týrali.

Za druhé světové války pak Japonci odvedli desítky až stovky tisíc Korejek do válečných nevěstinců. Tam musely působit jako takzvané „ženy útěchy“.

S oběma skupinami se už Japonsko snažilo vyrovnat, konkrétně v roce 1965, kdy jako kompenzaci po smluvní dohodě vyplatilo Jižní Koreji 300 milionů amerických dolarů (v dnešní hodnotě asi 2,4 miliardy dolarů). Ty, mimo jiné, Jižní Korea použila k budování základů své silné moderní ekonomiky.

Další snaha o urovnání přišla v roce 2015. Tehdy po dohodě jihokorejské a japonské vlády vznikl fond na podporu žen, které byly za války nuceny k prostituci. Přeživší této éry ale s tímto způsobem nápravy nesouhlasili a někteří finanční kompenzaci na protest nepřijali.

Obchodní válka

K oboustrannému uzavření historických křivd tak před čtyřmi lety nedošlo a na konci minulého roku jihokorejský soud vydal kontroverzní rozsudek. Nařídil, že japonské firmy Mitsubishi Heavy Industries a Nippon Steel & Sumitomo Metal musejí odškodnit více než tři desítky mužů.

Reakce japonského ministra zahraničí byla pohoršená a odmítavá. Jihokorejci podle něj narušili základy přátelství mezi oběma zeměmi a smetli ze stolu japonskou snahu o konečný smír.

Na začátku července se Tokio rozhodlo omezit vývoz některých materiálů, které jihokorejské firmy využívají při výrobě čipů a displejů pro chytré telefony.

Japonské podniky teď k exportu do Jižní Koreje musí žádat o zvláštní povolení. A to má negativní dopad na jihokorejské výrobce elektroniky – například společnost Samsung Electronics, která je v oblasti výroby chytrých telefonů a paměťových čipů vůbec největším hráčem na světě.

Jižní Korea tak japonské počínaní označuje za porušování mezinárodního práva. Japonsko na to zareagovalo s vysvětlením, že šlo o nezbytný krok.

Vydírání s dobrým úmyslem

Díky nově zavedeným vývozním restrikcím Japonsko vůči Jižní Koreji získalo převahu. Tu chce využít k tomu, aby svého významného obchodního partnera donutilo „naslouchat“ a začít spolupracovat na finálním řešení dlouholetého sporu.

Zatím ale není úspěšné. Japonská lhůta pro přizvání třetí nezávislé strany vypršela bez odpovědi Soulu. Místo toho jihokorejská centrální banka po více než třech letech snížila základní úrokovou sazbu a také odhad růstu ekonomiky na letošní rok. Připravila se na možnou krizi.

Vítězové a poražení

V případě přetrvávajícího konfliktu by se Jižní Korea v budoucnu mohla ohlížet po jiném dodavateli materiálů nezbytných k výrobě smartphonů a další sofistikované techniky. A novým partnerem by se mohla stát Čína, odhadují někteří analytici.

„Spor mezi Jižní Koreou a Japonskem na trhu vytváří prostor pro čínské státní firmy, které by se mohly uvést jako noví potenciální hráči,“ řekl americké televizi CNBC analytik ze společnosti WisdomTree Investments Jesper Koll. „I přesto, že dosud ve výrobě čipů nejsou tak vyspělí jako Samsung nebo Micron, se tyto firmy mohou chopit příležitosti a japonské produkty nahradit,“ dodal.

Naopak Spojené státy konflikt značně znepokojuje. Obě země, Japonsko i Jižní Korea, jsou americkými partnery, a to jak v obchodu, tak i bezpečnostních otázkách. A teď jdou proti sobě – v době, kdy USA vedou řadu vlastních válek, z nichž jedna je s Čínou.

Reklama

Doporučované