Hlavní obsah

Toxický Cuomo ze hry. Zklidnit New York přichází první žena

Foto: Profimedia.cz

Kathy Hochulová se stane guvernérkou po odchodu Andrewa Cuoma.

Reklama

„Myslím, že to teď bude pro všechny zúčastněné méně stresující,“ řekla k nástupu první ženy do čela státu New York jedna z tamních senátorek. Kathy Hochulová přebírá za nečekaných okolností vedení. S jedním cílem.

Článek

„Až ve funkci skončím, ať už to bude kdykoliv, nikdo nebude moci můj kabinet popsat slovy ‚toxické pracovní prostředí‘,“ zařekla se Hochulová na tiskové konferenci v Kapitolu státu New York v Albany.

Na nástup do guvernérské funkce zatím čeká – dojít by na něj mělo 24. srpna, kdy jí místo oficiálně uvolní Andrew Cuomo.

Odcházející guvernér oznámil svou rezignaci v úterý, zhruba týden poté, co newyorská generální prokuratura zveřejnila třaskavou zprávu týkající se sexuálního obtěžování. Cuomo se jej měl podle reportu dopustit na jedenácti ženách. A ačkoliv obvinění odmítl, tlak na rezignaci – i z Bílého domu – neustál.

Proměna „nepřátelské“ kanceláře

Do guvernérského křesla nyní usedne dosavadní zástupkyně šéfa New Yorku Kathy Hochulová. Dvaašedesátiletá demokratka, jež byla v minulosti členkou Sněmovny reprezentantů. A která si dala za cíl zklidnit vody, jež Cuomova vláda rozvířila v newyorském Senátu. Zdůraznila již, že k rezignujícímu guvernérovi blízko neměla a že o jeho nevhodném jednání neměla tušení.

Hochulová proto hodlá vyčistit newyorskou administrativu o Cuomovy spojence, kteří podle ní podnikli neetické kroky. Guvernérskou kancelář, kterou zpráva z dílny generální prokurátora popsala jako „nepřátelskou a pomstychtivou“, tak nejspíš čeká výrazná proměna.

Foto: Profimedia.cz

Kathy Hochulová působila mimo jiné i ve Sněmovně reprezentantů.

A proměnit by se mohla i nyní ostrá atmosféra v Senátu v Albany, hlavním městě státu New York. Guvernérovy taktiky, jež americký list The New York Times popsal jako agresivní, rozdělovaly a odcizovaly zákonodárce z obou stran. Tomu by mohla Hochulová učinit zadost.

„Myslím, že to teď bude pro všechny zúčastněné méně stresující,“ uvedla demokratka Liz Kruegerová, senátorka za Manhattan. „Jeho (Cuomova) existence a způsob, jakým rád vládl, spočívaly v nastolení extrémního stresu a napětí. Asi nikdo nedokázal ztělesnit New York City tak jako on,“ doplnila pro NYT.

Dosavadní funkce Hochulové, tedy zástupkyně guvernéra, byla spíše formálního charakteru. Posun do nejvyššího patra newyorské politiky s sebou nese i spoustu výzev: rostoucí počet koronavirových případů, pomalou vakcinaci, malé podniky potácející se v ekonomických problémech. A také desítky tisíc nájemníků, kteří stále čekají na úlevu v nájemném. Lhůta, během níž je pronajímatelé i přes problémy se včasným placením nemohli vystěhovat, totiž brzy skončí – a jim hrozí vystěhování.

I přesto, že je jejím cílem situaci v Senátu v Albany uklidnit, je možné, že se dostane do vnitrostranického konfliktu s progresivním křídlem Demokratické strany, třeba právě kvůli potenciálnímu posunutí moratoria na vystěhování neplatičů. Sama totiž patří mezi umírněné, spíše konzervativnější demokraty. Tak jako tak je ale její nástup do čela státu mezi demokraty vítaný. „Podaná ruka Kathy Hochulové bude mnohem efektivnější než sevřená pěst Andrewa Cuoma,“ shrnul senátor Michael Gianaris, který zastupuje Queens.

Vliv irských kořenů

Hochulová, vzděláním právnička, pochází z rodiny s irskými kořeny. Právě její původ měl mít zásadní vliv na její rozhodnutí vstoupit do politiky, píše britská BBC. Kathleen Mary vyrostla v rodině irských katolíků z dělnické třídy v Buffalu, „což v ní podnítilo hlubokou vášeň pro službu veřejnosti a aktivismus“.

Její prarodiče i rodiče překonali překážky, které jim v první polovině 20. století přichystal život imigrantů v USA. „Když se ohlédnu zpět, uvědomuji si, že tito dva (prarodiče) ne příliš vzdělaní, ale milující lidé, měli na můj vstup do služby veřejnosti hluboký vliv,“ uvedla na jaře tohoto roku Hochulová v textu pro Irish Echo.

V článku vzpomíná i na to, že měli její prarodiče v domácnosti dvě podobizny – obraz Ježíše a fotografii amerického prezidenta Johna F. Kennedyho umístěné vedle sebe. Právě pozice obrazů jí prý ukázaly, že „službu, k níž ji volá náboženství, může splnit skrze politiku“.

Hochulová 2022? Ano!

Nastupující guvernérka už podle serveru Politico potvrdila, že se bude o místo newyorské guvernérky oficiálně ucházet i v nadcházejících volbách v příštím roce. „Naprosto s tím počítám. Připravovala jsem se na to, prošla jsem si vším od komunální politiky po Kongres, jsem ten nejpřipravenější člověk na převzetí takové odpovědnosti. A v určitou chvíli požádám voliče, aby ve mě znovu věřili,“ uvedla.

Na předvolební výzvy je ale nyní brzy. „Nyní potřebuji jejich víru, modlitby a podporu, abychom vše uvedli do pořádku. A jsem si jistá, že mě každičký den uvidí zuřivě bojovat,“ podotkla Hochulová. Na předání funkce už nyní její tým s tím Andrewa Cuoma pracují.

Politička rezignaci svého nynějšího šéfa označila podle BBC za správnou věc, jeho jednání, tedy údajné sexuální obtěžování svých kolegyň i žen mimo vládu, pak za „odpudivé a nezákonné“. Sama se během své kariéry hlasitě vymezovala proti domácímu i sexuálnímu násilí. V Cuomově administrativě ostatně vedla kampaň „Už toho bylo dost“, která byla namířena proti sexuálním útokům na půdě univerzitních kampusů.

Reklama

Související témata:
Kathy Hochul

Doporučované