Hlavní obsah

Toy Story je o hračkách, protože animovat člověka ještě neuměli. Nejzajímavější momenty Pixaru

Jak lampička porazila Mickey Mouse. Pohled do historie 3D animace nabízí výstava v pražských Holešovicích.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Víte, co je zoetrope? Jak se podařilo rozhýbat želvu v Hledá se Nemo? A že se o první 3D „animák“ o lidském hrdinovi zasloužil český animátor? Projděte si s námi třicet let studia Pixar.

Článek

„Nejprve byly animované filmy jen prostředek, kterým chtěli IT specialisté ukázat, čeho jsou schopné nové technologie a programy,“ vysvětluje režisér animovaných filmů Jan Bubeníček, jak se ze skupiny „ajťáků“ stalo nejúspěšnější animační studio na světě. „Z prostředku se ale pomalu stal cíl,“ říká režisér.

„Na první pixarovské filmy se vlastně už ani nedá koukat, za třicet let se všechno úplně změnilo,“ provází Bubeníček historií od krátkého snímku s lampičkou, která se později stala logem studia, až po nejnovější filmy. „Líbí se mi ale, že se Pixar nebojí trochu zariskovat a udělat film, kde hrdina není sázkou na jistotu, například v případě postaršího mrzouta ve Vzhůru do oblak,“ dodává režisér.

Prozkoumejte, jak vznikaly vaše oblíbené „animáky“. Komentovanou prohlídku sledujte ve videu výše.

Pořad Kultura Terezy Willoughby vysíláme v premiéře každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované