Hlavní obsah

Toyota koupí od Lyft divizi samořídících vozů za 550 milionů dolarů

Foto: Toyota

Toyota bude vyvíjet a vyrábět autonomní minidodávky. Ilustrační fotografie.

Reklama

Toyota chce vyvíjet a vyrábět minidodávky s autonomním řízením. Nyní automobilka odkoupila od společnosti Lyft divizi, která se zabývá technologií samořídících vozů.

Článek

Americký provozovatel alternativní taxislužby Lyft Inc. prodá svoji divizi zabývající se technologií pro samořídící auta Level 5 japonské automobilce Toyota Motor za 550 milionů dolarů, tedy 11,8 miliardy Kč. Oznámily to společnosti v noci na dnešek. Lyft díky prodeji splní svůj cíl ziskovosti o čtvrtletí dříve, než plánoval.

Dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí. Divize Level 5 bude se svými 300 zaměstnanci začleněna do divize Toyoty Woven Planet, kterou automobilka zřídila v lednu a má na starosti vývoj propojených vozů a autonomního a poloautonomního řízení. V únoru Toyota uvedla, že bude vyvíjet a vyrábět autonomní minidodávky pro společnosti nabízející alternativní taxislužby, spolu s firmami Aurora a Denso.

Firma Lyft se prodejem zbavuje části podnikání, která jí odčerpává hotovost, a bude se nyní moci zaměřit na oživení svých hlavních aktivit zasažených pandemií.

Lyft již v současnosti umožňuje spotřebitelům ve vybraných městech zarezervovat si jízdu samořídícími vozy, ve spolupráci s firmami Waymo ze skupiny Alphabet a Motional, která je společným podnikem firem Hyundai Motor a Aptiv. Podle dohody s Toyotou bude mít Woven Planet také přístup k údajům o reálných jízdách zhruba 10 000 vozů, které jezdí pod značkou Lyft. Data jsou cenná pro vývoj samořídících vozů.

Reklama

Doporučované