Hlavní obsah

Trable s třetí dávkou. Očkovaným aplikace ukáže, že nejsou bezinfekční

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Některým lidem se po třetí dávce proti covidu-19 zobrazuje, že nemají platný certifikát o bezinfekčnosti.

Reklama

Ti, kteří dostali již třetí dávku vakcíny proti covidu-19, narazili na problém v aplikaci Tečka. Ministerstvo radí, jak se dá vyřešit.

Článek

Lidem, kteří v uplynulých dnech dostali třetí dávku očkování proti covidu-19, se může chybně zobrazovat potvrzení o bezinfekčnosti.

V aplikaci Tečka, s jejíž pomocí lidé právě prokazují, že dostali vakcínu, se jim může objevit zpráva, že nový certifikát není platný. A to po dobu čtrnácti dnů poté, co byli potřetí naočkováni.

V Česku zatím třetí dávku proti koronaviru dostalo zhruba 30 tisíc lidí. Mají na ni nárok ti, kteří se nechali očkovat mezi prvními. Tedy například lékaři nebo senioři. Třetí dávku ve čtvrtek dostal také premiér Andrej Babiš (ANO).

Na zmíněný problém se zobrazením certifikátu narazil třeba i Jaroslav M., který se podle svých slov nechal potřetí očkovat minulý týden.

„Volal jsem na číslo 1221 a bylo mi sděleno, že když mám méně než čtrnáct dní po třetím očkování, tak nemám platný certifikát a nemohu se jím prokazovat. Kdybych ovšem na třetí očkování nešel, pak bych platný certifikát měl,“ popsal tento muž pro Seznam Zprávy.

Podle Ministerstva zdravotnictví se tato komplikace dá vyřešit.

„Většina uživatelů Tečky má vypnutou volbu ‚Zobrazit i neplatné certifikáty‘, takže se jim certifikát posilující dávky vůbec nezobrazí a domnívají se, že ho vůbec nedostali,“ popsal mluvčí ministerstva Daniel Köppl.

Tím, že tuto volbu zapnou, by tak lidé měli mít na výběr, jestli se prokážou certifikátem o ukončeném očkování nebo tím po třetí dávce.

Ministerstvo však říká, že brzy dojde ke změně.

„V nejbližších dnech vydáme nové verze mobilních aplikací, které budou certifikát posilovací dávky zobrazovat jako platný hned ode dne podání očkovací látky,“ doplnil Köppl.

Aplikace Tečka funguje buď pasivně pro uložení vydaného certifikátu, nebo je aktivně propojená s databází Ústavu zdravotnických informací a statistiky a o výsledky nového testu nebo podanou vakcínu se sama automaticky aktualizuje.

V aplikaci je možné evidovat potvrzení i pro více lidí najednou. U certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času například zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Reklama

Doporučované