Hlavní obsah

Tradiční a Čechům přesto neznámý sport. Podívejte se na šermířskou lekci od muže, který chce být nejlepší na světě

Pravidla i základy šermu vysvětluje Alex Choupenitch. Česká medailová naděje pro letní olympiádu v Tokiu 2020.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Alexander Choupenitch má velký sen: Chce být nejlepší na světě. A to i přesto, že dělá sport, o kterém toho v Česku lidé moc neví. Podívejte se na šermířskou lekci i rozhovor se sportovcem, který bude patřit mezi velké české naděje na letní olympiádě v Tokiu 2020.

Článek

Šerm patří mezi nejtradičnější sporty na světě, ostatně byl součástí už úplně prvních letních her v roce 1896 v Aténách. Češi ve sportu gentlemanů nikdy výraznou stopu neudělali. Jedinou medaili z olympiády přivezl šavlista Vilém Goppold z Lobsdorfu starší v roce 1908. V nové éře je samotná účast českých šermířů pod pěti kruhy spíše jen výjimečnou záležitostí.

Může se to velice brzy změnit. Čtyřiadvacetiletý fleretista Alexander Choupenitch se dere mezi světovou špičku. Válel už v juniorských kategoriích, na nedávném mistrovství Evropy dospělých vybojoval bronz. A pokud jeho kariéru nic zásadního nezbrzdí, měl by patřit do okruhu hlavních medailových favoritů za dva roky v Tokiu.

Jaké to vůbec je dělat v Česku na profesionální úrovni sport, o kterém toho lidé moc neví? I to bylo téma rozhovoru pro Seznam.cz v Brně, kde Choupenitch začínal a kde každé léto pořádá svůj tréninkový kemp pro malé děti.

„Je to v těchto podmínkách dost těžké. Šerm není o tom, jakou má člověk halu a prostředí. Důležité je, kdo v té hale je. Potřebujete mít s kým šermovat. K tomu, abych se v tréninku zlepšoval, potřebuju vedle sebe někoho, kdo je tak dobrý jako já. A k tomu i trenéra, se kterým budu dělat taktické a technické věci. Já mám třeba trenéra v Anglii, tam musím trávit a trénovat většinu času," říká Choupenitch. K tomu, aby se mohl srovnávat s nejlepšími na světě, musí trénovat každý den. Někdy i dvakrát. A kvůli tomu často létá i mnohem dál než do Anglie, třeba do New Yorku.

„Šerm mě živí. Ale vůbec se nebavíme o částkách fotbalistů nebo sportovců. Bavíme se o penězích, jaké bych si vydělal někde v hospodě. V šermu nejsou prize money. Mám podporu od sponzorů, města nebo svazu. Ti mi platí závody, trenéra i cesty po světě za tréninkem. Já to nedělám pro peníze. Mně to prostě baví a chci být nejlepší na světě," dodává jeden ze čtyř šermířů na světě, jehož podporuje i nápojový gigant Red Bull.

Na rozhovor o náročnosti šermu, touze být nejlepší na světě a taky na krátkou šermířskou lekci od Alexandera Choupenitche se můžete podívat ve videu nahoře.

Podívejte se na reportáž ze šermířské exhibice v Brně.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované