Hlavní obsah

Tradiční veletrh pražských středních škol začal, potrvá do soboty

Veletrh Schola Pragensis se koná od 22. do 24. listopadu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Zima je pro žáky devátých tříd ve znamení rozmýšlení, na jakou střední školu podat přihlášku. Čas mají do konce března. Tam, kde je vyžadována i talentová zkouška, je však lhůta pro podání přihlášky jen do posledního listopadového dne.

Článek

„Rozšířila bych rčení, že řemeslo má zlaté dno, na to, že zlaté dno má vzdělání. Protože to nás bude provázet celým životem. Možná to ve 14 letech úplně nevíme, ale zjistíme to velmi brzo,” uvádí hlavní poselství veletrhu pražských středních škol a vzdělání Schola Pragensis Lenka Němcová, ředitelka odboru školství a mládeže Magistrátu hlavního města Prahy, který veletrh pořádá. Veletrh nabízí celou škálu oborů a zaměření, podle Lenky Němcové neexistuje žádný vzdělávací obor, který by se v Praze neuplatnil.

Na veletrhu má stánek 160 vystavovatelů. 99 % z nich jsou školy, zbytek pak zastávají jiné instituce – za všechny třeba Národní technické muzeum nebo odborné cechy a společenstva, které se se vzděláváním neodmyslitelně vážou. „Máme tam, jako již tradičně, cech malířů a tapetářů České republiky, který letos slaví úctyhodné výročí. Cech byl založen za vlády Karla IV. v roce 1348 a máme ho tady pořád,” vyzdvihuje jednu ze zajímavostí Němcová.

Veletrh Schola Pragensis se koná od čtvrtka 22. do soboty 24. listopadu.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované