Hlavní obsah

Tradiční způsob vaření rýže je nebezpečný, varují britští vědci

Podle vědců z Belfastu vaříme rýži špatně.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Toxický prvek může způsobit problémy se srdcem, vývojem, ale i rakovinu. Vysoký obsah arzenu obsahuje více než polovina prodávané rýže.

Článek

Voda a rýže v poměru dva ku jedné, hrnec a dvacet minut varu, dokud se voda nevypaří. Obvyklý způsob, jakým lidé vaří rýži. Vědci z univerzity v Belfastu ale přišli s varováním - při tomto způsobu přípravy v bílých zrncích zůstává nezanedbatelné množství toxického arzenu.

Arzen se do rýže dostává v průběhu pěstování, z pesticidů a hnojiv, které zemědělci používají. Nadměrné vystavení účinkům toxického arzenu může u lidí způsobit vývojové problémy, potíže se srdcem, cukrovku, ale i rakovinu.

Dosavadní předpoklad, že se účinky arzenu varem zničí, vědci při sérii pokusů vyvrátili. „Klasický” způsob přípravy rýže s množstvím arzenu nic moc neudělá. Vědci dále rýži propláchli zhruba v pětinásobném objemu vody a poté uvařili - testy prokázaly, že množství arzenu se snížilo o polovinu.

Jako nejvhodnější metodu přípravy nakonec na belfastské univerzitě vyhodnotili namáčení rýže přes noc. Po uvaření ve vyměněné vodě se obsah arzenu snížil o osmdesát procent.

Podle listu The Independent, který cituje výsledky průzkumu britského Kanálu 4 a Institutu pro globální potravinovou bezpečnost, obsahuje téměř 60 procent rýže a rýžových produktů prodávaných ve Velké Británii vysoké dávky arzenu.

Reklama

Doporučované