Hlavní obsah

Tradičního Pochodu živých v Osvětimi se zúčastnilo na 10 tisíc lidí, připomněli si památku obětí holokaustu

I letos se konal osvětimský Pochod živých.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

Tisíce mladých Židů z celého světa se ve čtvrtek v Osvětimi na jihu Polska připojily k přeživším vězňům vyhlazovacích táborů a politikům při každoročním Pochodu živých připomínajícím nacistické vyvražďování. Pochod byl současně zaměřen na boj proti antisemitismu a nenávisti.

Článek

Asi 10 000 účastníků s izraelskými vlajkami a transparenty „Řekni NE antisemitismu“ prošlo tříkilometrovou trasu mezi dvěma částmi nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi a Osvětimi-Březince, kam vlaky přivážely Židy z celé Evropy, aby zde našli smrt v plynových komorách. Účastníci pochodu na místě zanechávali dřevěné značky se jmény svých zavražděných příbuzných.

Třiadevadesátiletý Edward Mosberg, jenž věznění v Osvětimi přežil, řekl, že cítí povinnost neustále světu připomínat tragédii holokaustu, při kterém nacisté zavraždili na šest milionů Židů. U pomníku obětem u ruin plynových komor v Březince, kde zahynula jeho matka, prohlásil, že on a jeho žena při holokaustu přišli o celé své rodiny.

Mosberg podle listu Gazeta Wyborcza přišel na pochod ve vězeňském oblečení a s polskou vlajkou. „Myslím si, že musíme připomínat světu jako výstrahu strašné německé zločiny. Poláci a Židé by měli žít v míru, podat si ruce, protože za války hodně trpěli,“ řekl.

Loni se pochodu zúčastnili polský a izraelský prezident, letos nejvyšší představitelé chyběli, polskou vládu zastupoval ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski.

Bývalý izraelský opoziční vůdce Jicchak Herzog vyzval světové lídry, aby bojovali proti antisemitismu a zabránili opakování útoků na Židy, jakým byl například dubnový útok na synagogu u San Diega v Kalifornii, kde devatenáctiletý mladík zastřelil ženu a tři další lidi zranil.

Pochod, který se pořádá od roku 1988, se koná každý rok na izraelský Den památky obětí holokaustu. Letošního se zúčastnila i rumunská premiérka Viorica Dancilaová, jejíž země toto pololetí předsedá Evropské unii.

V Osvětimi-Březince podle odhadů nacisté zavraždili 1,1 milionu lidí, hlavně Židů, ale také polských odbojářů, Romů či sovětských válečných zajatců. K vězňům osvětimských táborů patřilo na 50.000 československých občanů – Židů, politických vězňů a Romů, z nichž přežilo asi 6 000.

Reklama

Doporučované