Hlavní obsah

Trafika: Český slavík se mění ve volební experiment a novináři blouzní z konspirací

Foto: Profimedia.cz

Podcast Trafika přináší souboj Apoleny Rychlíkové a Josefa Šlerky.

Reklama

Článek

Nestíháte přečíst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Zprávy tohoto týdne v odlehčeném kvízu Konstantina Sulimenka glosovali novinářka Apolena Rychlíková a datový analytik Josef Šlerka.

K volbám půjdeme už za necelé tři týdny. To také znamená, že nastává nádherné období, kdy se na nás z médií hrne jeden volební model za druhým. A samozřejmě ne každému se každý model zamlouvá.

V Trafice jsme se proto Apoleny Rychlíkové a Josefa Šlerky ptali, jestli vědí, která veřejná osoba naznačila, že je průzkum STEMu pro Primu CNN z minulé neděle, kde ANO získalo 32 %, zmanipulovaný. Byl to šéfredaktor celostátního týdeníku? Kandidát na ministra? Předseda politické strany? Není to jednoduchá volba.

„To by mohli všichni. Dokonce by všichni mohli být jedna osoba,“ glosuje Šlerka, „a já vím, že se to spoustě lidí nebude líbit, ale když se podíváme na výsledky u STEMu a jiných modelů, vychází to vlastně stejně. Skutečná otázka zní, proč dokázal Andrej Babiš obrátit ten trend, který byl proti němu, a nezabývat se tím, že agentury prodávají cinknuté průzkumy,“ dodává nepříjemnou pravdu.

„Mě na tom nejvíc překvapuje, jak snadné je propadnout konspiračním teoriím i ve chvíli, kdy se pohybujete v novinářském prostředí a politice,“ konstatuje Rychlíková.

Další, o něco veselejší téma dnešní Trafiky byla obnovená soutěž Český slavík, nebo tedy spíše Český slavík 21. Jak totiž hosté správně uhodli, anketu teď pořádá excentrický miliardář Karel Janeček a bude na ní veřejnosti představovat vlastní volební metodu D21, tedy dva pozitivní a jeden negativní hlas.

„Já bych jen chtěla vědět, jestli se objeví i nová kategorie ezomeditační hudba,“ komentuje Rychlíková. „A mě by zajímalo, jestli by tuhle kategorii vyhrál Mig 21,“ doplňuje Šlerka.

V nové Trafice najdete také další důležité i bizarní zprávy, glosy a komentáře. Josef Šlerka se jako vedoucí vysokoškolského oboru konečně dozví, jaká covidová pravidla budou platit pro výuku na univerzitách (žádná).

Apolena Rychlíková se zamyslí, jak by mohla probíhat reality show o nejlepšího aktivistu (která nakonec bohužel neproběhne).

Pravidelná rubrika Novinky z alternativní scény nabídne tajný trik, díky kterému by podle konspiračních nadšenců mohla okamžitě skončit pandemie. A zazní i nezbytná věta „tohle sice není pravda, ale mohla by být“.

Věděla toho o zprávách minulého týdne víc novinářská křepelka Rychlíková, nebo datový matador Šlerka? Nebo se oba nechali nachytat fake news? To zjistíte v podcastu Trafika v přehrávači v úvodu článku. Příští neděli se opět vrátíme s novými hosty, abychom kličkovali mezi realitou a fikcí.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované