Hlavní obsah

Trafika: Jít do hospody není lidské právo. Na rozdíl od klidného života v Brně

Foto: Seznam Zprávy

V kvízu mezi realitou a fikcí kličkovali vědkyně Marie Šabacká a podnikatel a trenér Michal Radar Vrátný.

Reklama

Článek

Nestíháte přečíst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Zprávy týdne v odlehčeném kvízu Konstantina Sulimenka glosovali polární ekoložka Marie Šabacká a podnikatel a trenér Michal „Radar“ Vrátný.

Česká vláda uvažuje o zavedení pravidla, že do restaurací, kin a dalších zařízení budou moci chodit jen plně naočkovaní lidé nebo ti, kteří nemoc prodělali. Podobná praxe už teď funguje třeba v Rakousku nebo Řecku a od pondělí toto opatření zavádí i Berlín. Někteří majitelé volnočasových zařízení jsou ostře proti, ale ne všichni.

„Já myslím, že je to správné. Očkování je jediná věc, která nás může posunout ke zdárnému konci. Pokud bude tohle opatření fungovat jako motivace pro lidi, aby na to očkování šli, tak je to v pořádku,“ říká majitel sítě posiloven Michal Vrátný. „My to sledujeme už od srpna a mezi našimi členy máme asi 95% proočkovanost. Ale asi bych nemluvil jinak, ani kdyby to bylo méně,“ dodává.

Nebyla by ale výsada chodit do hospody nebo posilovny diskriminační vůči neočkovaným? „Jít do restaurace není lidské právo. Sice nemám data, nakolik by takové omezení neočkovaných pomohlo, ale jako očkovaná nechci být omezovaná, když dělám všechno, co mám dělat,“ poukazuje Šabacká na to, že někteří občané toho pro zamezení pandemie udělali více než jiní.

V pátek také skončila klimatická konference COP26. Zatímco Greta Thunberg se slovy „bla bla bla“ konferenci odsoudila jako prosté žvanění, ve zprávách se objevilo i několik pozitivních výstupů. Jsou smluvená stanoviska a deklarace opravdu k něčemu, nebo má pravdu Greta a výsledek nebude žádný?

„Myslím, že je to důležité. Na té konferenci se stalo několik významných milníků. Potvrzení trajektorie Pařížské konference, zabránění odlesňování, snížení produkce metanu, vyjednávání o fondu podpory pro rozvojové státy, aby nezačaly i ony ve velkém využívat fosilní paliva. Je to nastavené tak, že do toho fondu by měly státy přispívat 100 miliard dolarů ročně. Jako Česko samozřejmě přispíváme nulou,“ vysvětluje Šabacká a dodává, že i jinak pasivní Čína a Indie alespoň části svých závazků dostojí, protože to je pro ně výhodné.

Řešili jsme i složení nové vlády a důvod, proč kandidát na ministra životního prostředí lákavý vládní post odmítl. Novinky z alternativní scény jsme tentokrát převzali z oficiálního webu KSČM. A nechybí ani bizarní zprávy jako příliš žíznivé stromy v jižní Africe nebo zrušení letošního ročníku soutěže o nejkrásnější sídliště.

Vyhrála tento týden věda zastoupená Marií Šabackou, nebo fitness sféra v podobě Michala „Radara“ Vrátného? A jak moc se nechali nachytat fake news? To zjistíte v plné verzi podcastu Trafika - pusťte si ho v přehrávaři v úvodu článku.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované