Hlavní obsah

Trafika: V Rakousku je to skandál, u nás jen příjemný kolorit

Foto: Seznam Zprávy

Moderátorské duo oblíbeného podcastu Přepište dějiny se utkalo v kvízu Konstantina Sulimenka.

Reklama

Článek

Také nestíháte přečíst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Zprávy tohoto týdne v odlehčeném zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka glosovali historici a autoři podcastu Přepište dějiny Michal Stehlík a Martin Groman.

V době nahrávání tohoto dílu Trafiky, jsme neměli žádné tušení, jak skončí volby u nás, jakkoliv jsme o tom s oba hosty chvíli spekulovali. A tak jsme se radši podívali do zahraničí.  Rakouský kancléř Kurz čelí skandálu, který položí jeho vládu – prý měl falšovat volební průzkumy. „Taky vás to z české perspektivy tak strašně nudí?“ glosuje Martin Groman události v Rakousku, „tady se z toho obviňují úplně všichni. V Rakousku je to skandál, v Česku kolorit.“

Vláda Andreje Babiše by asi na takové kauze neskončila. Pamatují ale naši hosté coby historici nějaký úplně nečekaný konec vlády v českých dějinách? „Pro mě nejbizarnější pád vlády byl, když jsme předsedali Evropské unii. To jsme začali cukrem a pak jsme si to osolili a v Evropě si ťukali na čelo,“ přemítá Michal Stehlík. „To sice byl velký bizár,“ souhlasí Martin Groman, „ale myslím, že ho klidně můžeme brzo překonat. Minule to skončilo v půlce, teď by to ani nezačalo.“

A těch paralel s minulostí dokázali naši hosté najít celou řadu. „Dnes se tu pohoršujeme nad zneužitím jména mrtvého politika,“ připomíná Groman kauzu okolo Josefa Luxe, „ale třeba Agrárníci měli po smrti Antonína Švehly celostránkový inzerát, který říkal U urny vzpomeňte Švehly.“ „Dneska je to mem, tehdy to byla realita,“ uzavírá Stehlík.

Ale dozvíte se toho samozřejmě mnohem víc, a to nejen ze zákrutů historie české politiky. Podíváme se na kauzu Pandora Papers nebo na Nobelovy ceny. Řekneme vám, proč chce Meryl Streep svrhnout Andreje Babiše. A důstojně se rozloučíme s poslanci, o kterých nemáte nejmenší ponětí, že vás teď čtyři roky zastupovali.

Který historik toho věděl o zprávách minulého týdne víc? Nebo se oba nechali nachytat fake news? To zjistíte v plné verzi podcastu Trafika, dnes napínavém až do poslední otázky. Příští neděli se opět vrátíme s novými hosty, abychom kličkovali mezi realitou a fikcí.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované