Hlavní obsah

Tragédie, které se dalo předejít? Kvůli nehodě u Mníšku úřady prověří postup sociálky

Nehodu u Mníšku na Liberecku vyšetřuje policie.

Reklama

Nehodu na Liberecku, při které v pátek vyhasly životy ženy a jejích dvou malých dětí, vyšetřuje policie. Pozadí události ale začaly prověřovat i úřady.

Článek

Zjistit okolnosti, které předcházely páteční tragédii, se rozhodl frýdlantský městský úřad. A to poté, co se internetem začalo masově šířit video dcery zesnulé řidičky. Ta obvinila orgány sociálně-právní ochrany dětí z toho, že ignorovaly její dřívější stížnosti na špatný psychický stav matky a snahu dostat mladší sestry do péče otčíma.

„Případ rodiny osobně neznám, nicméně sám mám dvě malé děti a nesmírně mě celá událost mrzí. Odbor sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) Frýdlant nefiguroval v kauze jako kolizní opatrovník, pouze prováděl jednotlivé úkony, které si od něj vyžádal OSPOD Magistrátu města Mladá Boleslav a Okresní soud v Mladé Boleslavi. Nicméně osobně budu požadovat, aby správnost a zákonnost těchto úkonů, které OSPOD Frýdlant prováděl, prošetřil nadřízený orgán, kterým je odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje,” řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer z ODS.

Žena, která nehodu způsobila, podle své starší dcery v minulosti záměrným nabouráním auta vyhrožovala.

„Nehoda byla vinou mámy, a to účelová,” říká Marie Hanousková. Holčičkám, které zahynuly, bylo čtyři a šest let a matka s jejím otčímem vedli soudní spor o jejich péči. „Velice důrazně chci upozornit na neschopnost české státní správy, úřady jako jsou OSPOD Liberec a OSPOD Frýdlant a Středisko výchovné péče (SVP) Frýdlant, kam jsme docházeli na společné konzultace,” popsala Hanousková.

Ačkoliv soud nařídil svěření holčiček do péče otčíma, OSPOD a SVP se podle Hanouskové nadále zastával matky, a to „i přes všechny znalecké psychologické a psychiatrické posudky.”

Kontrola úřadů

Liberecký úřad se tvrzení brání s tím, že byl pouze jmenován procesním opatrovníkem dětí pro jednání před soudem k vydání předběžného opatření. „Předběžné opatření na Okresní soud v Liberci podal Městský úřad Frýdlant, který pro kolizi zájmů nemohl jako navrhovatel nezletilé děti v daném řízení zastupovat,” vzkázal tajemník kanceláře primátora Jan Král. Více se prý liberečtí případem nezabývali.

Mladá Boleslav, na kterou ostatní pracoviště ukazují, chce počkat na závěry policistů. „Musíme vyčkat na jejich stanovisko a závěry, podle nichž budeme dále postupovat,” uvedla mluvčí městského úřadu Šárka Charousková.

Ani poslední z nařčených – frýdlantské Středisko výchovné péče – se nechce ke konkrétnímu případu vyjadřovat, konstatuje však, že nabízí komplexní péči a pokud je to možné, pracuje s celou rodinou včetně sourozenců. „Pokud to není nařízeno soudem, může ale klient doporučení odmítnout,” dodává vedoucí střediska Marta Vaňková.

Role psychologů

Podle psychologa Jana Kulhánka z centra Psychoterapie Anděl automaticky nemusí psychiatrická diagnóza znamenat, že se rodič nemůže o dítě postarat. Klíčovou roli ale často hrají právě soudy a jimi zadávané posudky.

„Je to individuální, ale je důležité si všímat také toho, jaký má dítě k rodiči vztah. Nebo toho, zda si je rodič poruchy vědom a zda se léčí. Vliv má i samotný rozvod a co mu předcházelo,” říká Kulhánek.

Podle odborníka není vůbec výjimečné, že rozvádějící se rodiče dětmi manipulují – i takové jednání ale psycholog může rozpoznat. „Stává se to dost často a je to to nejhorší, co mohou rodiče pro děti udělat. Má to závažný negativní vliv na psychický vývoj dítěte," dodává Kulhánek s tím, že složitější případy se obvykle posuzují v rámci případových konferencí.

Zda sociální pracovníci skutečně zanedbali varovné signály ukazující na špatný psychický stav matky, který vyústil v tragédii, musí zjistit úřední kontroly či policie. Že by žena nehodu způsobila záměrně, ale odmítá její otec Jaroslav Dušek. „Všechny děti obrovsky milovala,” řekl v rozhovoru pro TV Prima. Starší děti, včetně Marie, jsou podle něj zmanipulované otcem.

Reklama

Doporučované