Hlavní obsah

Tragédie v Izraeli: Po zřícení tribuny zemřely při tlačenici desítky lidí

Video z místa tragédie na úpatí hory Meron v severním Izraeli.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Při tlačenici na židovském poutním místě v severním Izraeli, kterou vyvolal kolaps tribuny, zemřely desítky lidí. Další desítky lidí byly zraněny, uvedly záchranné složky. Policie místo uzavřela a návštěvníky evakuovala.

Článek

V noci na pátek se u úpatí hory Meron nedaleko libanonských hranic sešly desítky tisíc poutníků, podle izraelských médií se jednalo o největší masovou událost od začátku epidemie covidu-19 v zemi. Na sociálních sítích kolují záběry, na kterých na tribunách tančí a skáčou tisíce lidí, i videa tlačenice a chaosu, jež po kolapsu následovaly.

Média původně informovala o kolapsu části tribuny. Úřady později oznámily, že oběti si vyžádala až následná tlačenice, ve které se lidé udusili nebo byli ušlapáni. Podle deníku The Times of Israel přišlo o život 45 lidí a dalších zhruba 150 lidí bylo zraněno, mnozí z nich vážně. Podle řady zdrojů jsou mezi oběťmi i děti.

Podle záchranářů 38 lidí zemřelo na místě a dalších šest podle nemocnice Ziv později podlehlo zraněním. Ranní bilanci 44 mrtvých záchranné složky dnes po poledni zvýšily na 45. Zranění byli převezeni do nejbližších nemocnic. „Bojujeme o životy desítek zraněných, nevzdáme se,“ uvedli zdravotníci ve svém tweetu.

Žádost o darování krve pro léčbu zraněných vyslyšeli lidé po celé zemi. Zdravotníci zřídili provizorní stanoviště, kde lidé mohou darovat krev. Na některých místech se přitom tvořily i hodinové fronty. Pomoc přišla také od okolních arabských vesnic, jejichž obyvatelé poskytli evakuovaným jídlo a pití.

Premiér Benjamin Netanjahu označil událost za „obrovskou katastrofu“ a řekl, že se bude modlit za všechny oběti i zraněné. Na neděli Netanjahu vyhlásil státní smutek. Podle izraelských médií jde o jednu z nejtragičtějších civilních katastrof v historii Izraele.

Prezident Reuven Rivlin na Twitteru uvedl, že sleduje zprávy o neštěstí a modlí se za uzdravení zraněných. Podobná slova použil také například reportér ortodoxního židovského webu Behadrei Haredim. „Více než tisíc lidí se společně pokusilo opustit velmi malé místo velmi úzkou cestou a během toho se zhroutili na sebe,“ cituje BBC Yankiho Farbera.

Podle místních médií měly úřady už během čtvrtka problémy s prosazováním protiepidemických opatření. Dav podle BBC výrazně převyšoval očekávanou účast. Policie následně uvedla, že ještě před incidentem zatkla dvě osoby za neuposlechnutí pokynů strážců pořádku.

„Stalo se to ve zlomku vteřiny, lidé prostě najednou spadli a navzájem na sebe šlapali. Byla to katastrofa,“ cituje jednoho ze svědků události deník Haaretz. Podle jiného poutníka si mnoho lidí nejdříve myslelo, že došlo k varování před bombovým útokem, protože byly slyšet hlasité výzvy k rozptýlení davu.

„Nikoho nikdy nenapadlo, že by se toto mohlo stát,“ cituje dalšího svědka stanice Channel 12. „Z radosti se stal smutek, z jasného světla se stala hluboká temnota,“ dodal podle BBC muž.

Na místě kromě záchranářů zasahuje s pomocí vrtulníků i izraelská armáda. Zranění byli převezeni do nejbližších nemocnic, policie zablokovala příjezdové cesty a poutní místo vyklidila. Stovky věřících však podle The Times of Israel odmítly odejít a chtěly se modlit. Někteří z nich se střetli s policií. Podle bezpečnostních složek jsou v místě problémy s telefonním signálem a lidé se nemohou spojit se svými blízkými, píše agentura DPA.

Tribuna se zřítila při oslavách svátku lag ba-omer, při němž věřící zapalují vatry a pořádají poutě k hrobu mystika a rabína Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Místo je považováno za jedno z nejposvátnějších na území Izraele. Poutí se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě modlí, tančí a zpívají.

Podle deníku The Times of Israel organizátoři odhadují, že ve čtvrtek v noci se oslav zúčastnilo nejméně 100 000 lidí, další pak měli dorazit v pátek. Oslavy v loňském roce provázela kvůli pandemii covidu-19 přísná opatření, izraelská úspěšná očkovací kampaň, která patří mezi nejrychlejší na světě, ale umožnila konání tohoto svátku bez výrazných omezení.

Reklama

Související témata:

Doporučované