Hlavní obsah

Peklo v londýnském věžáku způsobila taxikářova lednice ze čtvrtého patra

Za požár londýnského věžáku může nejspíš vadná lednice.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Počet obětí londýnské tragédie stoupnul už na třicet, zřejmě ale není konečný.

Článek

Středeční požár 24patrového domu v Londýně nejspíš způsobila porucha na lednici v bytě ve čtvrtém patře.

Jeho majitelem je taxikář Behailu Kebede, uvedl to s odkazem na výsledky vyšetřování a výpovědi svědků britský deník The Independent.

Jakmile si muž ohně všiml, okamžitě varoval své sousedy. Celá událost se stala krátce před jednou hodinou ráno, většina lidí v domě tak spala. Díky jeho rychlé reakci tak stihlo hořící dům opustit více lidí.

Svědci požáru v Londýně popisují, co se stalo.Video: Barbora Kalátová

Maryann Adamová, které je Kebedehova sousedka, uvedla, že z chodby viděla, jak hoří v kuchyni. Požární alarm podle ní nefungoval.

Kebede je podle svých přátel velmi rozrušený a s médii komunikovat nechce.

V současné době je jisté, že tragédii nepřežilo nejméně 30 lidí. Další desítky se ale pohřešují a 12 zraněných, kteří jsou v nemocnici, je v kritickém stavu.

Přenos ze zásahu hasičů při požáru v Londýně.Video: Seznam.cz

Podle informací hasičů se oheň v domě rozšířil až nečekaně rychle. Spekuluje se dokonce o 15 minutách, během kterých byl v plamenech prakticky celý dům.

Odborníci uvádějí, že na vině je špatný materiál, ze kterého je věžák postaven, respektive se použil k jeho nedávné rekonstrukci. Vnější zdění je pokryté hliníkovými deskami, zatímco vnitřní jádro domu je prý z plastu.

S oběťmi požáru se v pátek sešla britská premiérka Theresa Mayová. Ta slíbila vytvořit fond s pěti miliony liber (150 milionů korun) na pomoc obětem požáru. Peníze mají pokrýt naléhavé potřeby lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, včetně potravin a oblečení, uvedla agentura Reuters.

Královna i premiérka Británie se sešly s oběťmi požáru.

Reklama

Související témata:

Doporučované