Hlavní obsah

Tragická havárie. Při srážce dvou vrtulníků zahynulo 18 lidí

Bez komentáře: Stroj se zřítil z výšky přibližně sta metrů a ihned začal hořet.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Helikoptéra Mi-8 ruské letecké společnosti Utair se při startu srazila s jiným vrtulníkem.

Článek

V Krasnojarském kraji na Sibiři v pátek v noci havaroval vrtulník, který se při svém vzletu srazil s dalším strojem. Zaměstnanci pracující na blízkém ropném poli Vankor se zrovna chystali na směnu. Při nehodě zemřelo 18 lidí. Informovala o tom dnes ruská média. 

„Helikoptéra Mi-8, která vezla náklad a žádné cestující, úspěšně vzlétla. Po ní startovala druhá Mi-8, která vezla cestující,” citovala agentura Reuters ruskou vládní agenturu pro letectví Rosaviacija.

Vrtulník s cestujícími ale ze zatím dosud neznámých příčin narazil do druhého, spadl na zem a začal hořet. Vrtulník s nákladem bezpečně přistál.

Příčina nehody není zatím jasná. Podle agentury Rosaviacija byly povětrnostní podmínky pro start normální.

K vyšetření nehody byla zřízena komise, která mimo jiné prozkoumá černé skříňky, jež budou zaslány do Moskvy, uvedla agentura TASS.

„Vrtulník dosáhl výšky přibližně asi sta metrů, když se do čepelí jeho hlavního rotoru dostal náklad druhého stroje. Obě helikoptéry šly poté k zemi, přičemž ta s nákladem bezpečně přistála. Vrtulník s patnácti pasažéry a třemi členy posádky na palubě ale havaroval. Podle předběžných informací nikdo nepřežil,” poskytnula agentuře Reuters vyjádření mluvčí komise Svetlana Petrenko. 

Obří sibiřské ropné pole Vankor se nachází v severní části západní Sibiře a je klíčovým zdrojem ropných dodávek na trhy v Asii a Tichomoří.

Reklama

Doporučované