Hlavní obsah

Tragický omyl v africké zemi. „Mysleli si, že covid zabíjí pouze bělochy“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Bohaté země čelí kritice za to, že nedělají víc proto, aby chudším státům zajistily dostatek vakcín. Obyvatelé rozvojových zemí ale vakcínu často nechtějí. Za nízkou očkovaností stojí mýty a strach, kterým věří i místní experti.

Článek

Taková situace panuje například v Konžské demokratické republice. Mezi obyvatele zde bylo dosud rozděleno pouze 86 tisíc dávek vakcíny, což stačí pro pokrytí pouze přibližně 0,1 % devadesátimilionové populace. Za nízkou mírou očkování v zemi ale nestojí pouze nedostatek vakcín a složitá doprava dávek k lidem žijícím v odlehlých oblastech. Klíčovou roli hraje také nedůvěra k farmaceutickým výrobkům, která je rozšířená napříč společností, upozorňují v materiálu listu The Guardian epidemiologové.

Očkovat se v Kongu často odmítají i lékaři. Mezi nimi bratři Christian Mayala a Rodin Nzembuni Nduku, jejichž otec je kvůli covidu napojený na přístrojích. V zemi je totiž momentálně dostupná pouze vakcína od společnosti AstraZeneca a bratři s lékařským vzděláním se bojí jejích vedlejších účinků. „Na sociálních sítích byl příběh muže, který zemřel 20 hodin po tom, co se nechal naočkovat. Takové věci mě děsí a odrazují před vakcínou,“ uvedl na to konto Nduku.

Ochota nechat se očkovat je v Konžské demokratické republice velmi nízká. Podle výzkumu Africké unie, který probíhal mezi srpnem a prosincem v minulém roce, je dokonce nejnižší z celkových 15 sledovaných zemích. Proti očkování se v zemi vyslovilo 38 % obyvatel, kdežto například v Etiopii pouze 4 %. Podle studie publikované v únoru navíc vakcínu odmítá až 70 % zdravotnického personálu.

Kongo do středy 4. srpna zaznamenalo 50 529 případů nákazy a 1045 s covidem souvisejících úmrtí. Koronavirová nákaza ale tvrdě zasáhla místní elitu. Na covid v zemi zemřelo 32 členů konžského parlamentu, což je 5 % jeho celkového počtu. V Kongu nyní převažuje delta varianta, tvoří až 79 % případů nákazy, uvádí data Světové zdravotnické organizace z minulého měsíce.

K rozšířenému skepticismu vůči vakcínám přispěl i konžský prezident Félix Tshisekedi, který minulý měsíc potvrdil, že ještě není očkovaný. Údajně čeká na jiný typ vakcíny, který by měl do Konžské demokratické republiky dorazit tento měsíc.

„Prezident řekl, že nevěří AstraZenece, nutí mě to pochybovat…Zemřel bych úzkostí, kdybych si nechal dát očkování, kvůli tomu, jak to prezident popisoval. Měl bych strach, že zemřu,“ uvádí Nduku, jehož otec leží na jednotce intenzivní péče.

Podle zdravotnických pracovníků, se kterými britský deník The Guardian mluvil v hlavním městě Kinshasa, místní vláda v souvislosti s pandemií koronaviru opakovala stejné chyby jako při vypuknutí eboly v roce 2018. Nedokázala svým obyvatelům dostatečně vysvětlit závažnost viru a usnadnila tak šíření dezinformací.

„K lidem se dostávaly různé zprávy například v kostelech. Říkalo se, že covid byl vytvořen, aby zničil Afričany. Další malé kostely hlásaly zprávy o tom, že covid není skutečný,“ uvádí doktorka Cris Kacita Osako, epidemioložka, která minulý rok spolupracovala s vládou.

„Nevěřili tomu,“ uvádí doktor Jean-Paul Nsimba z nemocnice Kinshase. „Bránili se tomu, zpochybňovali existenci covidu. Mysleli si, že je to nemoc, která zabíjí pouze bělochy,“ dodává doktor.

Na nebezpečí, které může situace v Kongu přinést západním zemím, upozorňuje profesor Pascal Lutumba, který se na jedné z místních nejvýznamnějších univerzit zabývá infekčními nemocemi. „Pokud se lidé z Konga nenechají očkovat, jihoafrická varianta může přijít do kontaktu s delta variantou a může zmutovat do té míry, že bude rezistentní vůči některým vakcínám,“ varuje Lutumba.

„Pokud se konžská varianta dostane do země, jako je třeba Británie, která má vysokou míru očkovanosti, může ji dostat zpět do situace, ve které se nacházela na začátku pandemie. Museli by se znovu nechat očkovat novou vakcínou,“ předpovídá Lutumba možnou hrozbu.

Reklama

Doporučované