Hlavní obsah

Traktorista jako ohrožený druh. John Deere chce traktory bez řidiče

Podívejte se na elektrotraktory, které kupuje firma John Deere.Video: Jan Marek

 

Reklama

Průmysl, stavbaři i zemědělci zápasí s nedostatkem vhodné pracovní síly a odborníci už předvídají brzkou potravinovou nouzi. Rychlejší i větší sklizeň slibují robotické startupy. Investovat se do nich rozhodl i známý koncern.

Článek

Největší výrobce traktorů na světě, americký podnik John Deere, koupí startup Bear Flag Robotics, který v kalifornském hnízdě technologických špiček Sillicon Valley už čtyři roky vyvíjí autonomní řízení kompatibilní s konvenčními zemědělskými stroji, píše agentura Bloomberg. Cena akvizice by podle ní měla dosáhnout 250 milionů dolarů, tedy asi 5,4 miliardy korun.

Miliardy tun jídla propadají farmářům mezi prsty

Strojírenský koncern a značka populární i v Česku chce podpisem dohody o převzetí startupu urychlit automatizaci sektoru.

Samořízené traktory, kombajny nebo roboti sbírající úrody mají být klíčem k řešení dlouhodobého problému farmářů: nedostatku pracovní síly. Zatímco se totiž stále víc zemí na světě bojí potravinové nouze, někde nemá plodiny z polí ani kdo sklízet. Farmáři po celém světě podle serveru CNN přijdou ročně při produkci o více než miliardu tun úrody, z čehož více než polovina připadá na USA a Evropu.

„Jednou z největších výzev, kterým dnes farmáři čelí, je dostupnost zkušených lidí k vykonávání časově velmi náročných úkolů, jež ovlivňují zemědělský produkt. Autonomie nabízí bezpečnou a produktivní alternativu k této výzvě.“ vysvětluje Igino Cafiero, šéf startupu.

Vyšší produkce, méně nákladů

„Misí Bear Flag je zvýšit globální produkci potravin a snížit náklady na farmaření díky automatizaci strojů, což je i cílem Deere. Jsme nadšení z možnosti doplnit jejich tým a dostat automatizaci k většímu počtu farem,“ dodává.

Kalifornský startup ze Sillicon Valley spolupracuje se společností John Deere už od předloňského roku, ve kterém se dostal do jejího programu Startup Collaborator pro spojení odborníků z koncernu se začínajícími technologickými podnikateli, vývojáři i zákazníky. Bear Flag Robotics bude i nadále na zlepšování automatizace strojů pro zemědělství pracovat ze svého centra v San Franciscu, dodává server Business Journals.

Nejde přitom o první akvizici začínající firmy, kterou světoznámý koncern vyrábějící traktory a kombajny za poslední dobu provádí. V roce 2017 koupil za 305 milionů dolarů společnosti Blue River Technology, která se soustředí na zlepšení ochrany úrody zlepšováním přesnosti, s níž postřikové stroje roznášejí na polích herbicidy.

Další investice: elektrotraktory a hubení plevele elektrošoky

SZ Byznys přitom jenom letos psaly například o dalším americkém startupu Monarch Tractor, který rovněž vyrostl v Silicon Valley a v březnu získal od investorů dost financí na to, aby s autonomními elektrickými traktory schopnými nejen orat a sklízet pole, ale i kontrolovat plodiny nebo analyzovat počasí, mohl expandovat do Evropy.

V červnu zase redakce informovala o tom, jak britský agrotechnologický startup Small Robot Company nabízí zemědělcům hi-tech péči o úrodu, při kterém používá o 95 procent méně postřiků a má o 40 procent nižší náklady. V novém postupu hrají roli hlavně chytří roboti – jeden z nich hubí plevel pomocí elektrošoků.

Začít podnikat na trhu s novými technologiemi a obzvlášť chytrými roboty však nemusí vždy končit úspěchem. Třeba Bear Flag Robotics získal pozornost a peníze světové firmy, pod kterou by vývoj a expanze nemusely být obtížné.

Minulý měsíc jiný startup z USA zabývající se roboty pro sběr jablek, Abundant, oznámil svůj konec. „Po sérii slibných komerčních testů s prototypy sběračů jablek nebyla společnost schopna sehnat dost peněz pro pokračování ve vývoji a spuštění systému výroby,“ doplňuje server TechCrunch.

Reklama

Doporučované