Hlavní obsah

Tramín z Ratíškovic je nejlepším tramínem na světě, rozhodli porotci ve Francii

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nejlepší víno odrůdy tramín na světě pro letošní rok pochází z Ratíškovic na Hodonínsku a vyrobilo jej B/V vinařství. Rozhodla o tom odborná porota soutěže Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg ve Štrasburku.

Článek

O výsledcích moravských vinařů na soutěži informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje. Ocenění za nejlepší suchý tramín soutěže dostal Tramín červený 2018, výběr z hroznů. Stejné vinařství získalo další čtyři zlaté a tři stříbrné medaile.

„Letos byl zisk jakékoli medaile opravdovým úspěchem. Komise byly přísné a dle nového reglementu OIV (Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno) se posunuly bodové hranice, například zlato začínalo na 89 bodech,“ uvedl vinař Josef Valihrach, který se soutěže zúčastnil jako jeden z porotců.

Ratíškovické B/V vinařství uspělo na soutěži suchých bílých vín podruhé v řadě, loni získalo dokonce ocenění pro nejlepší suché bílé víno soutěže, nejlepší chardonnay a také nejlepší tramín. Z dalších moravských vinařství letos uspělo i vinařství Josef Valihrach, které získalo dvě zlaté a dvě stříbrné medaile, po jedné zlaté medaili získala vinařství Bohemia sekt, Portz Insel, Rochuz, Vinselekt Michlovský a Znovín Znojmo. Celkem si moravská a česká vína rozdělila 11 zlatých a 19 stříbrných medailí.

V soutěži Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg se letos utkalo 660 bílých vín ze 20 zemí světa. Hodnotilo je 70 odborníků z 21 zemí, kteří rozdělili 185 medailí ve 12 soutěžních kategoriích. Mezinárodní soutěž je pořádána pod patronátem Mezinárodní organizace pro révu vinnou a víno (OIV) a Světové federace významných mezinárodních soutěží vín a destilátů VINOFED.

Reklama

Doporučované