Hlavní obsah

Jasnější obrysy nové čtvrti. Tramvaj nepojede budovou nákladového nádraží

Foto: město Praha

Nákladové nádraží Žižkov.

Reklama

Plánovaná tramvajová trať, která má napojit areál Nákladového nádraží Žižkov a v něm plánovanou novou čtvrť na MHD, nepojede skrz funkcionalistickou budovu nádraží, jak se v minulosti zvažovalo.

Článek

Jak nyní rozhodli radní, koleje povedou severně od ní podél Malešické ulice dále na Jarov a případně dále do Malešic. V areálu plánuje stavět řada firem, mohlo by tam žít až 15 000 lidí. Město připravuje pro nádraží změnu územního plánu.

Nová trať se podle dokumentu na stávající napojí v místě křižovatky ulic Jana Želivského a Olšanská, dále povede podél Malešické vedle nádraží k podjezdu s ulicí K Červenému dvoru, odkud bude pokračovat koridorem stávající železniční trati. Zakončena bude smyčkou v místě rozpojení Malešické a navrhované Jarovské třídy. „Navržené řešení umožní případné další prodloužení tramvajové trati dále do Malešic v koridoru s Jarovskou ulicí a s využitím tělesa železniční trati,“ píše se ve schváleném dokumentu.

Stavba by měla podle magistrátu předcházet stavbě bytových domů, kterou v areálu nádraží plánují firmy Central Group, Penta Investment, Sekyra Group nebo Finep. Radní už minulý týden také schválili zadání urbanistické studie, která prověří možnost postavit mezi Nákladovým nádražím Žižkov a Jarovem novou silnici, zmíněnou Jarovskou ulici. Mělo by jít o dvouproudou městskou třídu, která zajistí obslužnost nové čtvrti a uleví komunikacím Jana Želivského a Malešická.

Pro areál nádraží magistrát připravuje změnu územního plánu, nutnou pro plánovanou výstavbu. Na většině území je nyní stavební uzávěra. Podle dřívějších informací by měla být změna hotova letos. Město v oblasti také plánuje rekonstrukci Malešické ulice a dostavbu městského okruhu, který má vést přes Jarov a Malešice.

Areál kolem bývalého nákladového nádraží má zhruba 33 hektarů. Už roky se řeší osud prvorepublikové funkcionalistické budovy nádraží, které přestalo fungovat v roce 2002. Původně měla ustoupit výstavbě, po tlaku aktivistů však z demolice sešlo. Minulé vedení Prahy schválilo nákup nemovitosti od ČD za 662 milionů korun, odhady nákladů na rekonstrukce se odhadují mezi 1,5 a 2,5 miliardy korun. Stávající vedení magistrátu se chce domluvit se soukromníky či Ministerstvem kultury na společném využití tak, aby město nemuselo samo platit rekonstrukci. O dohodě se nyní jedná.

„Revitalizace brownfieldů je pro Prahu klíčová a právě Nákladové nádraží skýtá velký potenciál nejenom v kapacitách bytů, ale i celkovém rozvoji území. Jeho dopravní propojení je tak důležité nejenom pro budoucí obyvatele, ale i pro celou oblast Žižkova. Nová čtvrť bude totiž zajímavá i svou kulturní náplní,“ připomenul umístění Národního filmového archivu v hlavní budově původního nádraží Ondřej Boháč, ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje.

Reklama

Doporučované