Hlavní obsah

Tramvaje v Ostravě pojedou až osmdesátkou, rekonstrukce trati skončila

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tramvaje se na trať z Nové Vsi do Třebovic vrátí v úterý a lidé v nich v některých úsecích poprvé v Česku pojedou až osmdesátikilometrovou rychlostí.

Článek

Celé prázdniny museli lidé kvůli stavbě přestupovat na autobusy, to už ale končí. Už v úterý se na trať mezi Novou Vsí a Třebovicemi vrátí tramvaje. A jízdy to hned budou rekordní - poprvé v Česku pojedou tramvaje až osmdesátikilometrovou rychlostí.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) dokončil rekonstrukci, která přišla na 130 milionů korun a byla jednou z největších letošních investičních akcí podniku. Opravoval se úsek dlouhý více než dva kilometry. Součástí rekonstrukce byla sanace spodku trati, úprava trolejového vedení a použití pražců s pružným upevněním kolejnic pro tišší a rychlejší jízdu. Dosud tam na vybraných úsecích byla povolena nejvyšší rychlost 65 kilometrů v hodině.

Skončila rovněž generální oprava drážních objektů na tramvajové smyčce Hlučínská. „Za 44 milionů korun DPO vyměnil kompletně koleje, vybudoval nová nástupiště a veškeré zázemí pro řidiče,“ uvedla mluvčí DPO Karolína Hřivnáč Rycková.

Na smyčce je i nové osvětlení a bezpečnostní kamery. Uvnitř smyčky je odstavná plocha pro autobusy. Nyní se to týká například autobusů při výlukách, ale v budoucnu by tam mohly například mít konečnou některé trolejbusy.

Důvodem rekonstrukce smyčky byla návaznost na projekt města, které poblíž buduje takzvané parkoviště P+R (Park and Ride, tedy zaparkuj a jeď). Bylo potřeba, aby po jeho dokončení auta mohla jezdit přes koleje. „Součástí investice DPO je velká LCD obrazovka na střeše budovy zázemí, která bude sloužit k lepší informovanosti jak cestujících, tak i například řidičů projíždějících aut, kteří dostanou informaci o P+R a odjezdech spojů do centra,“ uvedla Rycková.

Předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys uvedl, že letošní rok je, co se investic do dopravní cesty týče, pro podnik rekordní. „Celkově letos modernizujeme a opravujeme za téměř 400 milionů korun,“ uvedl Morys.

Reklama

Doporučované