Hlavní obsah

Transakce za 200 milionů. Proč úřady blokují peníze ruské banky

 

Reklama

Už třetí den nemohou klienti ERB Bank vybírat své peníze. Seznamu se nyní podařilo zjistit důvod, proč tuzemské úřady blokují konta této ruské banky.

Článek

Od pátku má ERB Bank zablokované veškeré účty. V úterý pak banka potvrdila informaci, kterou Seznam přinesl již o den dříve - totiž že peníze jí zablokoval Finanční analytický útvar, který bojuje proti praní špinavých peněz. Stalo se tak zřejmě na základě transakce v hodnotě 200 milionů korun. Zjednodušeně řečeno šlo o peníze, které má ERB Bank uložené v ČNB a které chyběly v uzávěrce na konci dne. Úřady si tak mohly myslet, že jsou z banky vyváděné.

Vedení banky tvrdí, že kroky FAÚ ani ČNB nechápe. „Šlo o transakci, při které peníze fyzicky neopustily ČNB,“ řekl Seznamu většinový majitel ERB Bank Roman Popov.

Na celém případu jsou pozoruhodné dvě věci: Zaprvé není obvyklé, aby FAÚ zablokoval veškeré prostředky banky nebo firmy, kterou podezírá například z praní špinavých peněz. A za druhé není zřejmé, proč k zmrazení došlo, když do banky od září v podstatě nemohou proudit žádné peníze. V březnu totiž ČNB zakázala ERB přijímat vklady a poskytovat úvěry. A od té doby má dění uvnitř ní pod drobnohledem.

Ruská banka raději už ne

Sama ERB Bank vidí za blokací kont snahu znemožnit vstup nového investora, kterého Popov vyjednal. Ten by měl podle představ vedení banku „očistit“. A to nejen od problematických aktiv, ale i od nálepky „ruská banka“.

„Dělá to na nás dojem, jako by někdo nechtěl, aby se banka znovu postavila na nohy. Poté, co jsme ČNB oznámili, že jsme nalezli vhodného investora, přišly problémy,“ vysvětluje Roman Popov.

Má jít o německou finanční skupinu se sídlem ve Švýcarsku. Konkrétnější Popov být nechce. Na dotaz ohledně majetkové struktury nového vlastníka však urychleně dodá, že v ní není žádný ruský kapitál.

„Pokud někomu vadí můj ruský pas, není to důvod pro zničení ERB Bank. Po mém odchodu přestane být ERB ruskou bankou,“ dodává. Z Česka však zmizet nechce. „V poslední době jsem kvůli situaci ERB Bank hodně cestoval po světě, teď jsem již delší dobu v Praze a jsem spokojený,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované