Hlavní obsah

Transparency International chce nechat prošetřit, jestli Agrofert dostává dotace právem

Agrofert zveřejnil nový dokument ve slovenském registru. Video: Radek Nohl

 

Reklama

Firmy na Slovensku musí zveřejňovat své konečné vlastníky. Podle Transparency International Agrofert uvedl, že společnost dál ovládá premiér Andrej Babiš. Agrofert to odmítá.

Článek

Organizace Transparency International (TI) se chce obrátit na Evropskou unii a české úřady kvůli svému zjištění, jež se týká případu premiéra Andreje Babiše a firmy Agrofert.

Důvodem je konkrétně dokument, který Agrofert vložil na Slovensku do takzvaného registru partnerů veřejného sektoru.

V něm musí firmy podle zákona nově zveřejňovat své konečné vlastníky. Babiš před časem kvůli zákonu o střetu zájmů vložil Agrofert do svěřenského fondu. A od té doby uvádí, že firmu nikterak neřídí a neovládá.

„Nová povinnost, kterou firmy mají, je říct, kdo je na konci toho řetězce majetkového a vlastnického. Agrofert se s tím popral tak, že de facto přiznává, že na konci toho řetězce je stále Andrej Babiš,“ uvedl ředitel Transparency International David Ondráčka.

Agrofert odmítá, že by tento jím zveřejněný dokument dokládal, že premiér Andrej Babiš tuto firmu dál ovládá. Podle mluvčího firmy Karla Hanzelky je Babiš v dokumentu uveden jako takzvaný „konečný uživatel výhod“.

A to z tohoto důvodu: „Je zakladatelem svěřenských fondů, v nich jsou vloženy akcie Agrofertu, a zároveň takzvaným beneficientem těchto fondů. Andrej Babiš zde není ovládající osobou,“ řekl Hanzelka.

Podle Ondráčky ve zmíněném dokumentu Agrofert uvádí, že firmu ovládá pět lidí. Čtyři z nich jsou odvolatelní, Andrej Babiš je neodvolatelný.

Ředitel Transparency International uvedl, že po tomto zjištění připravuje česká pobočka TI dva podněty.

Jednak, aby Brusel prověřil, zda Agrofert inkasuje dotace právem. A TI také chce, aby úředníci prošetřili, jestli Babiš neporušil zákon o střetu zájmů.

K prvnímu podání vede podle Ondráčky dřívější usnesení Evropského parlamentu, že by firmy vlastněné politiky neměly inkasovat dotace. Agrofert peníze z Evropské unie také dostává.

V případě střetu zájmů jde o to, že tento zákon zakazuje politikům vlastnit média. V Babišově svěřenském fondu je mimo jiné i společnost Mafra, pod kterou spadá Mladá fronta Dnes nebo Lidové noviny. Pokud by úředníci zjistili nějaké pochybení, mohl by Babiš dostat pokutu do výše 50 tisíc korun.

„Podat to chceme, ale zatím jsme to neudělali, protože to je třeba připravit důkladně, aby to nebyl jen výstřel naslepo,“ uvedl Ondráčka.

„Na Slovensku, stejně jako v České republice, je vše v pořádku,“ odmítá jakákoliv pochybení mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Reklama

Doporučované