Hlavní obsah

Transparency International požádala úřady, ať zjistí, zda Babiš stále ovládá Agrofert

Andrej Babiš.

Reklama

Organizace Transparency International ČR odeslala první ze dvou podnětů týkajících se možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Článek

Transparency International se domnívá, že Babiš nadále ovládá holding Agrofert a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Oznámením o podezření ze spáchání přestupku se bude kvůli trvalému bydlišti Babiše zabývat Městský úřad v Černošicích. Pokud shledá porušení zákona, hrozí premiérovi až čtvrtmilionová sankce, uvedla TI v tiskové zprávě.

Babiš tvrzení TI odmítá a tvrdí, že šéf organizace David Ondračka vede proti němu účelovou kampaň.

Babiš může vracet až deset miliard, říká David Ondračka:

Výzva s Davidem Ondračkou.Video: Seznam Zprávy

Transparency International letos v červnu upozornila na dokument ve slovenském registru partnerů veřejného sektoru, ze kterého vyplývají jména pěti osob ovládajících společnost Agrofert. Mezi nimi je i Andrej Babiš. Podle TI je Babiš zakladatelem svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II, do nichž Agrofert vložil. Zároveň je v postavení obmyšleného, tedy osoby, v jejíž prospěch má být plněno ze strany fondů.

„TI nemá žádné důkazy, že bych jakkoli firmu nebo média ovlivňoval, protože je ani mít nemůže, nic takového se neděje,“ napsal Babiš agentuře ČTK.

Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Transparency International připomíná, že podle zákona o střetu zájmů je členům vlády zakázáno být ovládající osobou firem, které provozují rozhlas či televizi nebo vydávají noviny.

Agrofert: víc dotací než odvedené daně

Koncern Agrofert získal loni (2017) na dotacích rekordních 2,1 miliardy korun. Na dani z příjmu přitom firma ve stejném období zaplatila 739 milionů korun. (Zdroj: HN)

„Podnět jsme zaslali dnes a chceme dát úřadu potřebný prostor důkladně prostudovat veškeré argumenty bez vnějších vlivů,“ uvádí tisková zpráva. Celé znění oznámení organizace zveřejní až ve chvíli, kdy bude vyrozuměna, jak bylo s podnětem naloženo.

Druhý podnět, který TI připravuje, bude adresován Evropské komisi do Bruselu. Zaměří se v něm na otázku oprávněnosti čerpání evropských dotací holdingem Agrofert.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Vlastní třeba mediální dům Mafra, který vydává například deníky Lidové noviny a MF DNES. Loni zaměstnávala zhruba 33 000 lidí, podobně jako předloni, z toho 22 000 v Česku. Loni se konsolidovaný zisk skupiny Agrofert meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun.

Reklama

Doporučované