Hlavní obsah

Transplantace jsou krásné. Je to i barevně vidět, říká šéf chirurgie IKEMu

To nejlepší z Výzvy: Lékařům z IKEMu se podařila unikátní operace. Transplantovali zároveň srdce a játra.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Orgány dárců jsou národní bohatství, se kterým nemůžeme hazardovat, říká ve Výzvě Seznamu přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEMu Jiří Froněk.

Článek

Letos v červnu se lékařům z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) podařila unikátní operace. Transplantovali pacientovi zároveň srdce a játra od jednoho dárce. Takových zákroků lékaři v celé Evropě ročně provedou jen několik.

„Jezdí na kole a daří se mu dobře,“ říká po třech měsících od operace šéf transplantačního oddělení IKEMu Jiří Froněk. Popisuje také, jakou měli s kolegy připravenou variantu pro případ, že by srdce pacienta nefungovalo.

Většina transplantací dnes podle Froňka končí úspěšně: „Šance je velká. Pacienti jsou překvapení, že je to lepší, než čekali. Vrací se do práce, ženy mají děti...“

Pusťte si celý rozhovor s Jiřím Froňkem:

Video: Renata Kalenská

Šéf transplantačního oddělení IKEMu ve Výzvě také vysvětluje, co je klíčové pro pacienta před operací a proč pětadvacetiletý dárce může být horší než čtyřicátník.

Reklama

Doporučované