Hlavní obsah

Trapné, hanebné, porušení přísahy. Poslanci a senátoři se pustili do prezidenta Zemana

Jak reagovali politici na nepozvání na Hrad?Video: Kuba Bernáth, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf Sněmovny Vondráček poslal na Hrad dopis, v němž vytýká prezidentu Zemanovi znevážení Parlamentu a žádá nápravu.

Článek

Předáci poslaneckých frakcí donutili šéfa Sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO, aby poslal na Pražský hrad stížnost kvůli letošní oslavě 28. října. Kvůli tomu, že na nedělní oslavy ve Vladislavském sálu nepozval některé poslance, své kritiky.

V dopise, který má redakce Seznam Zprávy k dispozici, vyzývají prezidenta Miloše Zemana, aby se u výjimečné příležitosti oslav stého výročí založení republiky přenesl přes rozdílné politické názory.

Radek Vondráček nejprve vyjadřuje „znepokojení a nesouhlas s tím, že z nějakého důvodu došlo k tomu, že někteří z poslankyň a poslanců nebyli pozváni na oslavu našeho nejvýznamnějšího svátku, ačkoliv vždy byli všichni členové dolní komory zváni bez ohledu na politickou příslušnost“.

Šéf Sněmovny v dopise argumentuje tím, že postup je všemi vnímám jako znevážení jedné z nejvýznamnějších ústavních institucí. „Jsme přesvědčeni, že právě u příležitosti tak významného svátku bychom měli odložit případné sváry a neshody a společně si připomenout důležitý historický okamžik. Touto cestu si vás dovoluji požádat o nápravu“.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček s tradičním sebevědomím uvedl, že se nic napravovat nebude. „Nebudeme zvát několik jedinců, kteří by slavnostní akce využili k další nedůstojné politické exhibici. Já opakuji, že z naší strany jde o určité vyjádření laskavosti. Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že prezidentem je Miloš Zeman.“

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček říká, proč některé politiky nepozvali na Hrad:

Mluvčí prezidenta republiky.Video: Seznam Zprávy

Citovaný dopis je nakonec kompromisní variantou, jak prezidentovi vytknout způsob oslav sta let republiky. S iniciativou zatlačit na Hrad přišel předseda poslanecké frakce lidovců Jan Bartošek s poslankyní ODS Miroslavou Němcovou.

Chtěli to zařadit jako mimořádný bod na probíhající schůzi Sněmovny s tím, že výsledkem by bylo hlasování o výzvě dolní komory směrem na Hrad. Jenže tato varianta neprošla přes zástupce trojice stran, které mají k prezidentovi blízko – Tomia Okamuru z SPD, Vojtěcha Filipa z KSČM a Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO.

„Marně jsem je přesvědčoval, že tím zakládají nebezpečný precedent a že příště se může situace otočit. Na Hradě bude sedět jiný prezident a ten třeba zase nepozve SPD a komunisty jen proto, že je nemá rád. Marně jsem apeloval, že bychom se měli nepozvaných kolegů daleko hlasitěji zastat,“ popisuje jednání Bartošek z KDU-ČSL.

Miroslava Němcová z ODS, která se v březnu během inaugurace prezidenta Miloše Zemana zvedla a znechucena agresivním tónem jeho projevem odešla z Vladislavského sálu, se teď rozhodla pozvánku na neděli 28. října vrátit.

„Neakceptovatelným způsobem rozdělujete celou naši společnost,“ vytkla Němcová v dopise Zemanovi, že na oslavu nepozval některé příslušníky akademické obce, představitele veřejného života a zákonodárce jen proto, že k němu mají výhrady.

„Opakovaně a s rostoucí intenzitou se zpronevěřujete své přísaze, bez jejíhož složení byste se nemohl stát hlavou našeho státu. Dělením společnosti, které se stalo vaším mocenským nástrojem, postupujete proti ideálům, jež byly vepsány do vínku naší společnosti před sto lety,“ píše Němcová s dodatkem, že si výročí sama raději připomene důstojně a oslaví jiným způsobem.

Přidávají se k ní postupně i další, kteří pozvánky vracejí. Například senátor za TOP 09 Jiří Růžička se naštval, že prezident některé členy Parlamentu ani nezve do Vladislavského sálu, ale jen na následnou recepci.

„Slavnostní předávání státních vyznamenání prý ale můžeme sledovat na velkoplošné obrazovce při chlebíčku v předsálí. Je to trapné, hanebné a směšné, u toho rozhodně soudný člověk nemůže asistovat,“ vzkazuje na Hrad senátor Růžička.

Miloš Zeman nepozval na Hrad své kritiky, jako třeba poslance Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska, Petra Gazdíka nebo hejtmany Martina Půtu, Jiřího Čunka a Martina Netolického. Tedy všechny ty, kteří k němu měli nějaké výhrady.

Reklama

Související témata:

Doporučované