Hlavní obsah

Třaskavá Eurovize. Letošní ročník hudební soutěže provází největší kontroverze v historii

Soutěž se v Jeruzalémě konala naposled v roce 1999.Video: Šimon Felenda, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Madonna, česká indie-popová kapela i bojkot ze strany palestinského hnutí, to vše je letos mezinárodní hudební soutěž Eurovize. Ročník 2019 se odehrává v Izraeli. Semifinále letošní soutěže probíhá 14. a 16. května, velké finále pak 18. května.

Článek

V Tel Avivu se v úterý uskuteční první semifinále 64. ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize, ve které bude Českou republiku reprezentovat se skladbou Friend of a Friend indie-popová kapela Lake Malawi se zpěvákem Albertem Černým. Soutěž se letos koná v Izraeli, protože loni s písní Toy vyhrála izraelská zpěvačka Netta Barzilaiová. Izraelské pořadatelství nicméně od samého počátku budí kontroverze a podle kritiků chce Izrael odvést pozornost od násilí v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Hnutí vedené Palestinci a prosazujícího bojkot Izraele (BDS – Boycott, Divestment and Sanctions Movement) vyzvalo k bojkotu letošního ročníku soutěže kvůli násilí Izraele vůči Palestincům. Podobně proti soutěži vystoupili také palestinští umělci z Gazy, kteří vyzvali soutěžící k bojkotu s tím, že izraelští vojáci na hranici s Pásmem Gazy loni v květnu usmrtili 60 Palestinců ve stejný den, kdy Izrael vyhrál Eurovizi, píše agentura AP.

V lednu asi 50 britských celebrit včetně rockerů Petera Gabriela a Rogera Waterse vyzvalo stanici BBC, aby usilovala o změnu místa konání soutěže.

Kontroverzní hnutí BDS tvrdí, že vede nenásilnou kampaň inspirovanou aktivismem v Jihoafrické republice v době apartheidu. Cílem BDS je přimět Izrael, aby ukončil okupaci palestinských území, přiznal arabské menšině žijící v Izraeli stejná práva jako izraelským Židům a dal palestinským uprchlíkům právo návratu.

Loni novozélandská popová hvězda Lorde zrušila cestu do Izraele a argentinský fotbalový tým, včetně Lionela Messiho, odřekl přátelský zápas proti Izraeli, připomíná agentura Reuters.

Účast v letošním ročníku Eurovize kvůli těmto kontroverzím nicméně neodřekl žádný interpret a hostem soutěže bude Madonna. Začátkem roku Izrael uvedl, že někteří aktivisté BDS mají vazby na militantní organizace, a před dvěma týdny oznámil, že zaznamenal 232 falešných twitterových účtů patřících BDS, jejichž cílem bylo vyvolat odpor proti Eurovizi. Hnutí BDS tvrzení Izraele odmítlo jako propagandu.

Izraelská vláda původně usilovala o to, aby se Eurovize konala v Jeruzalémě. Nakonec se ale organizátoři rozhodli pro Tel Aviv s tím, že je kulturním a obchodním centrem Izraele.

Většinou se Eurovize koná v hlavních městech zemí, které soutěž pořádají. Status Jeruzaléma je ale z pohledu většiny mezinárodního společenství sporný. Izraelská vláda sice považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město židovského státu, ale Palestinci usilují o to, aby se východní Jeruzalém, který Izrael obsadil za války v roce 1967, stal hlavním městem budoucího palestinského státu.

Soutěž se sice bez závažných incidentů v minulosti v Jeruzalémě konala, naposledy v roce 1999, loňský přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma nicméně palestinsko-izraelský spor vyostřil.

Semifinále letošní Eurovize budou 14. a 16. května, finále pak 18. května. Jako vždy do finále automaticky postoupí zástupci pěti zemí, které nejvíce přispívají do rozpočtu pořádající organizace – tedy Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska, a stát, kde se soutěž pořádá, tentokrát Izrael.

Soutěže se nyní nezúčastní Bulharsko a Ukrajina. Bulharsko z finančních důvodů a Ukrajina kvůli sporu kolem vítězky národního kola Anny Korsunovové. Ukrajinské veřejnoprávní televizi NSTU se nelíbilo, že zpěvačka občas vystupuje v Rusku. Její vyslání do Tel Avivu podmiňovala tím, že se do budoucna vystupování v Rusku zřekne, což zpěvačka odmítla jako absurdní.

Vítěze budou ze 41 zemí volit televizní diváci a odborná porota. Podle pravidel ale nemohou diváci hlasovat pro zástupce své země. Největším favoritem bookmakerů je letos podle izraelského listu Haarec Nizozemsko, následují Rusko a Itálie.

Reklama

Doporučované