Hlavní obsah

Trasování covidu otáčí směr. Část práce si nakažení odvedou sami

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Zásadní změna v trasování, ale oznámená bez detailů. Některé Andrej Babiš doplnil až nyní.

Reklama

Trasování lidí nakažených koronavirem v Česku se změní. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu přiblížil první detail připravované strategie - doposud o ní přitom příliš nevědí ani sami hygienici.

Článek

Podle premiéra Andreje Babiše budou mít trasování svých kontaktů alespoň částečně na starosti sami nakažení s covidem-19.

„Připravuje se projekt sebetrasování, kde by lidé, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, v aplikaci na webu vyplnili formulář i ty kontakty a potom by to pro hygienu bylo lehčí,“ řekl ve středu.

Jde přitom o první oficiálně oznámený detail strategie, kterou premiér bez dalších podrobností nastínil už v pondělí. Oznámením vyvolal rozruch u veřejnosti i odborníků - původně totiž bez detailů uvedl, že se trasování zredukuje.

„Hygiena uvažuje o trasování jenom vážných případů - je to úvaha, že nebude trasovat všechny kontakty, protože máme velké množství lidí v karanténě, kteří nemají žádné symptomy a nejsou nemocní,“ uvedl premiér v pondělí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) následně krok obhajoval tím, že má jít o „zefektivnění systému“.

A ve středu pak zahalil chystané změny v trasování ještě větší mlhou.

„Zatím toto není na stole. Je to nějaká odborná debata, která se povede v rámci odborných skupin na Ministerstvu zdravotnictví, ale nic není rozhodnuto. Uvidíme, jestli se odborníci na něčem podobném shodnou, nebo nikoliv. Určitě bych nepředbíhal,“ uvedl totiž.

Není tedy divu, že protichůdná oznámení premiéra a jeho ministra zdravotnictví vyvolala kritiku v odborných kruzích - reagovala například česká pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO), která varovala před případnou rezignací na základní prvky boje proti koronaviru.

Nevíme, neřekneme

Na konkrétním návrhu nyní pracují expertní skupiny ministerstva. Doposud se k němu nechce vyjadřovat ani hlavní hygienička Jarmila Rážová, ani ti, kterých se věc týká nejvíce - samotní hygienici.

Zdrženlivá je tedy i ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Podle ní je třeba pro trasování jen vážných případů třeba nastavit pevná pravidla. „Pokud není nastavená jasná teze, tak se k tomu nemohu vyjádřit. Nemyslím si ale, že by to bylo špatně. Ostatní státy k tomu také nepřistupují tak striktně jako my. Máme i spoustu evropských zemí, kde se bezpříznakoví vůbec netestují,“ odpověděla.

Právě pražská hygiena přitom nedostatkem pracovních sil a enormním nárůstem případů trpí nejvíce. Už minulý týden Jágrová upozorňovala, že její pracovníci nedovedou provádět trasování nových případů koronaviru jako dříve.

Čísla denních přírůstků se přitom od té doby ještě zvýšila až na úterních 1164 nakažených. V Praze za jediný den přibylo 221 nových případů.

Obávaný scénář se však naplňuje i na dalších pracovištích - nové posily se přes léto najít nepodařilo a trasování nakažených přestává být zvladatelné. Kvůli přibývajícím případům napříč republikou si navíc často nemohou vypomáhat ani jednotlivé krajské stanice mezi sebou.

Zda nová strategie pomůže a jaké nakonec budou její detaily, zatím není jasné. Pondělní premiérovo oznámení o změnách v trasování nicméně vyvolalo u veřejnosti pochybnosti o tom, jak bude možné epidemii zvládat a zda nehrozí masivní šíření SARS-CoV-2. Podle epidemiologa Romana Chlíbka, který je členem ministerských expertních skupin, však není důvod k obavám.

„S trasováním se určitě neskončí a určitě se nebudou dohledávat jen těžce nemocní. Hledá se optimální model, který by mohl fungovat i v době, kdy bude zvýšený výskyt - tak, aby se podchytilo co největší a nejdůležitější množství případů. Takže se optimalizují další postupy trasování. Určitě se ale nezvažuje, že by se přestalo trasovat nebo že bychom se zabývali jen těžce nemocnými,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Znepokojení nad případným omezením vyhledávání kontaktů nakažených naopak vyjádřil epidemiolog Rastislav Maďar, který ještě donedávna vedl resortní pracovní skupinu pro uvolňování karantény.

Pokud by došlo k omezení trasování jen na vážné případy, vedlo by to podle něj k tomu, že Česko ztratí výhodu detailního přehledu o situaci v reálném čase.

„Došlo by téměř jistě k většímu zásahu do rizikových skupin populace i zvýšení počtu těžkých stavů. Už by totiž nebylo možné udržet virus dominantně v méně rizikových skupinách obyvatel,“ uvedl pro Seznam Zprávy epidemiolog.

Reklama

Doporučované