Hlavní obsah

Trasování se omezí na vybrané. Nebudeme stíhat, přiznala šéfka hygieny

Foto: vlada.cz

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se u covid-19 chystá nový způsob trasování, při kterém se už nebudou prověřovat kontakty všech nakažených.

Reklama

Pokud se denní počet nově nakažených přehoupne přes 400, přetížení pracovníci hygienických stanic nezvládnou vyhledávat všechny jejich kontakty.

Článek

Pravidlo, že se hygiena pokusí zmapovat rizikové kontakty každého nově nakaženého s onemocněním covid-19, zanedlouho přestane platit. Denní čísla pozitivně testovaných totiž překračují hranici, za kterou už epidemiologové nejsou schopni všechny „trasovat“.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová v neděli řekla, že její kolegové zvládají trasování každého pozitivně otestováno jen do počtu 400 nakažených za den.

„Máme danou kapacitu, že se dá stíhat dejme tomu do 400 denně, každý den,“ uvedla Rážová v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Jen za posledních deset dní se počet nakažených v Česku přes tuto hranici vyšplhal dvakrát. Dne 21. srpna to bylo dokonce mírně přes 500, za tento pátek nahlásily zdravotní statistiky číslo 485 pozitivních.

Podle Rážové se kapacita na hygienách už nyní navyšuje, stanicím pomáhají hlavně armádní lékaři a medici z vysokých škol. „Cíl je kolem 750,“ upřesnila, na jakou horní mez chce denní kapacitu hygieny vytáhnout.

Bez ohledu na to však hygienici přejdou v rámci tzv. chytré karantény na omezené trasování.

„Epidemiologové v krajských hygienických stanicích by měli trasovat epidemiologicky významné kontakty. To znamená ty, kteří jsou indikovaní jako supernosiči, nebo pracují v takové oblasti, která je stěžejní pro fungování zdravotního systému, aby se nákaza nešířila do velmi citlivých skupin,“ uvedla hlavní hygienička.

Konkrétně Rážová jmenovala zdravotníky a ostatní lidi pracující ve zdravotnictví, zaměstnance v sociálních službách a záchranáře.

Změna strategie patrně souvisí s tím, že odborníci počítají do příštích týdnů s dalším zvyšováním počtu nakažených denně. „Je jasné, že to se nedá utrasovat,“ poznamenala. Schéma nového způsobu testování by podle Rážové mělo být hotové během příštího týdne.

Zejména v Praze, ale i dalších krajích, které se potýkají s vysokou mírou nákazy covid-19, jsou pracovníci hygieny dlouhodobě přetížení. Počet nakažených přitom v posledních týdnech postupně stoupá, denní údaje o pozitivně testovaných překonávají čísla z března, kdy koronavirus poprvé kulminoval. V Praze už se nemoc začala šířit komunitně, což znamená, že klesá možnost dohledání podrobností o způsobu nákazy jednotlivých lidí.

„Jestliže nepřijde nic neočekávaného, tak se budou během září a října počty nově nakažených pohybovat nad tisíc,“ odhadl v sobotu na svém facebookovém profilu evoluční biolog Jaroslav Flegr, který už na jaře předpovídal, že se v létě smrtnost viru výrazně sníží tím, že se během uzavření země podaří omezit vliv těch nejnebezpečnějších druhů viru.

Rážová připomněla, že hygienické stanice dostaly možnost přijmout 134 nových pracovníků. Zhruba 80 by podle ní mělo nastoupit od září nebo října. Naplno by se měla rozběhnout také krizová telefonní linka pro koronavirus 1221, kterou má obsluhovat 120 mediků.

Hlavní hygienička také ujišťovala, že zdravotníci by měli mít dostatek testovacích prostředků.

„Všechny věci se teď chystají na to, aby byly zásoby a všechna zdravotnická zařízení byla vybavena tak, aby měly dostatek materiálu potřebného k vyšetřování,“ uvedla Rážová.

Reklama

Doporučované