Hlavní obsah

Trasujeme hlavní hygieničku: Babiš do karantény nemusí, Vojtěch ano

Foto: ČTK/Vondrouš Roman, ČTK

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se setkala v minulých dnech s řadou lidí.

Reklama

aktualizováno •

Hlavní hygienička Jarmila Rážová se nakazila koronavirem. Setkala se s premiérem i ministrem zdravotnictví. Vojtěch musí do karantény.

Článek

Sama Rážová je v domácí izolaci. Hygiena dohledává lidi, se kterými se dostala v minulých dnech do kontaktu. Do karantény, případně i na testy, budou muset jít všichni, jež hygiena označí za „rizikový kontakt“. To jsou v zásadě všichni, kteří s Rážovou strávili více než 15 minut a byli v její blízkosti.

Hlavní hygienička se vícekrát potkala s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, který bude muset na test a nastoupí do desetidenní karantény. V úterý Rážová na Úřadu vlády jednala i s premiérem Andrejem Babišem.

On ani další účastníci jednání z Úřadu vlády, kteří seděli na jedné straně stolu, ale do karantény nemusí. „Kontakt s premiérem byl v roušce ve vzdálenosti asi 3,5 metru a v prostoru, který má čtyři nebo pět metrů vysoké stropy, takže tam je vysoký objem vzduchu. Nebyl vůbec na bližší vzdálenost, mluvilo se do mikrofonu,“ komentovala to pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Kdo se zúčastnil úterního jednání na Úřadu vlády

- Andrej Babiš, premiér

- premiérovi poradci

- Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

- Petr Šnajdárek, plukovník, koordinuje chytrou karanténu

- Petr Procházka, generál, velí chytré karanténě

- Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT

- Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Babiš uvedl, že ho Jágrová dnes dopoledne kontaktovala. „Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“ řekl ČTK premiér.

Do karantény ale musí například Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který se jednání na vládě také zúčastnil.

Foto: Seznam Zprávy

Hygienička Jarmila Rážová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na úterní akci s novináři.

Před setkáním s Babišem se Rážová zúčastnila představení aplikace eRouška 2.0 s desítkami lidí. Byla mezi nimi zhruba dvacítka novinářů z různých redakcí, z toho i dva lidé z redakce Seznam Zpráv. Šlo o neformální setkání, kdy lidé seděli blízko sebe, někteří z nich musí nastoupit do karantény.

Přítomen byl také hlavní architekt projektu chytré karantény plukovník Petr Šnajdárek a vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Oba zřejmě půjdou podle šéfky pražské hygieny Jágrové také do karantény.

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo v budově povinné nošení roušek. Část zaměstnanců bude z preventivních důvodů pracovat z domova, upřesnila mluvčí.

Reklama

Doporučované